[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
呢個list有冇需要加番個CPU Cooler
有錢先+
一+ 就2百幾
到底啲Gpu係咪去晒礦場
想問大家預計3060幾時真係會買到
唔係高階卡應該無炒得咁犀利?
學樓上巴打話齋去哂礦場
應該都要食炒價
問礦場

極新手恩物個po冇咗嘅
想問下如果我部電腦著到機但hdmi冇output signal
有時restart 幾次又有返signal
用keyboard 快捷鍵熄到機(即係入到window??)
係咪display card 壞?

最近仲試過開左十幾分鐘之後畫面勁lag後死埋
咁係死display card/ ram/ 底板?

電腦白痴求教
POST主BAM咗
而家係咪無晒3080 3070display?
要買都係炒價?
Sor 9
就嚟用左4年
[新手] RE :0選擇硬件砌機
https://lih.kg/2365329
插底板有冇畫面先
都冇琴日拆開過ram 再插返都冇用
7500有IGPU
470出事插底板都應該有畫面出

底板出事機會大
拆顯示卡插onboard 有無
20系都炒到飛起你話呢
1080都有人收去mine
1 x Intel® Core™ i7-10700K BOX
價錢:$2,890

1 x ASRock Z490M-ITX/AC Mini-ITX
價錢:$1,430

1 x Thermaltake Toughram RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — Black
價錢:$1,299

1 x (預訂) Gigabyte GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8GB GDDR6
價錢:$5,299

1 x Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$999

總計: $11,917
想換張3060/3070打fps game mon ssd hdd呢啲唔諗住換
火牛唔太識 呢隻金牛80 plus有冇伏
兩張ram唔要RGB有咩其他選擇
剩係cpu fan搭兩個機箱fan夠唔夠散熱
5800x用240水冷會唔會唔夠做
YouTube 有人用360水冷default 燒機已經八九十度,如果打箅開PBO係咪一定要用360
其實睇你用邊隻240
唔超一定夠
其實最大問題係要將熱量由CPU引出嚟
240夾多兩把風扇點都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞