[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
岩岩問左法奧訂卡要幾耐,佢覆我話有機會係極耐
都唔知訂唔訂好
btw今日行過298 2樓有間賣tuf同suprim3080叫價9800
又幾幽默
想問下點睇inno3d 3070 ichill x4
我見好似有貨
都唔知砌乜
唔該哂師兄,最後都係買左3400G,4650唔知幾時先有貨
上個星期都有4650G
APU點解唔砌deskmini?
平啲又細部
io唔夠用
今日se返咗貨
係咪真?呢2日入貨
佢今朝ig有post
賣晒未就唔知喇
新手自己砌咗一部5900x+x570i+3080
裝好曬所有嘢
開機冇畫面
連底版logo都冇
開機冇b一聲
mon用3080嘅dp出
上網google完都揾唔到解決方法
有冇巴打可以解救一下
邊塊x570i
循例問下更新左底板bios 未
Rog x570i
唔知間鋪有冇更新到
而家係完全冇畫面
Bios都入唔到
睇嚟未更新
你自己砌又無叫佢up 正常唔會無啦啦幫你up 啦😂😂
唔清楚呢塊板有無得bios flashback ,
無就可能要間舖幫你up or 搵粒舊u up
有冇巴打指教一下呢條list 夠唔夠打LFD2 LOL etc.
另外洗唔洗加風扇?

利申 乜7都唔識第一次買枱機

中央處理器
Intel® Core™ i3-10100
$890

主機板
MSI H410M PRO Micro-ATX
$565

記憶體
ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
$250

固態硬碟
Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
$530

顯示卡
Gigabyte GeForce® GTX 1650 SUPER™ OC 4GB GDDR6
$1,399

電源供應器
FSP Hyper K Series 500W 80 Plus White
$339

機箱
AeroCool Corporate Series CS-103 Micro-ATX
$169
係咪一定要拎返鋪代理度更新?
好似冇usb flashback
粒5900x連埋個底版一齊買
估唔到佢冇幫我up到

箱轉ps15b
就得了
或者拎到粒舊u(eg 3xxx系列)裝上去開機up bios
問多句,係通到電既?
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI H410M-A PRO Micro-ATX
價錢:$535

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$530

1 x [砌機優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 OC 6GB GDDR6
價錢:$2,399

1 x Seasonic S12II Bronze Series 620W
價錢:$559

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,711
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDI0MTgsMzMwNCwzNDY1LDM1MjMsMzU1MSwzNjEsMzk0

我咁樣隻火牛係咪要揀高D? D火牛有冇話咩牌子有咩唔同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞