[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
諗住遲啲加display都得
咩game都想run到 基本上大作都會玩 而家用緊1060 連gta5都得廿幾fps 個mon用緊vg259qm 1080p 280hz
個箱好似剩係放到itx,純粹鍾意NXZT

但其他部分冇大問題嗎?
諗住一步到位 買好啲用幾年
NR200P 得唔得
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 9 5900X
價錢:$5,199

1 x MSI MAG X570 Tomahawk Wifi ATX
價錢:$1,550

2 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$3,180

1 x (預訂) ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Edition 10GB GDDR6X
價錢:$7,399

1 x Antec Signature Series SP-1000 80 Plus Platinum 1000W Fully-Modular
價錢:$1,799

1 x Fractal Design Define 7 Compact ATX - Black
價錢:$799

1 x Noctua NH-D15 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
價錢:$630

3 x Noctua NF-A14 PWM 140mm Premium Quality Fan
價錢:$495

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $21,131
https://www.faroll.com/customize#MjkxOSwzMzk1LDM0NjQsMzY5NCwzNjk0LDM2OTYsMzc3MSw1ODIsNjA2LDYwNiw2MDY
咁你諗好加咩先
得650w
到時想3070以上都加唔到
咁貴唔差左 ram 16g x 4 一係就16×2 以後可以upgrade. 顯卡 冇咩必要買咁貴 火牛一樣 有錢無上限都係咁講 睇你個mon又唔使4k gaming. 大部份game都用唔晒張卡. 另外你重味加HDD/ SSD.

我最近都睇緊料 大家傾下.
唔該晒師兄
Ram我見打機好似用唔著咁多 我見3080大部份game1080 ultra 都係百幾fps 3070就9x fps所以先揀 火牛就見好多人都上1000 預之後可能update ssd就之前black friday已經買咗970 2tb 唔使買 希望cpu同卡都有貨啦
諗得過細好多
跟上面巴打咁買啦, 我都係諗住入 MSI MAG X570 Tomahawk. RAM 16X2又可之後UPGRADE. CPU唔係悠二買都應該重有既, 但係要5800-6000....Case 加多少少可以買Fractal Meshify 2/ Lian Li Lancool 215, 二隻都幾高評價 加上你都比到咁多, 無理由唔買個好少少既CASE.
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,899

5600X係咪加咗價

一粒6核嘅U差唔多賣成 3000

加多400有10核嘅10900F

1 x Intel® Core™ i9-10900F
價錢:$3,290
炒價嚟
全世界都冇貨
就算原價都唔抵玩
可以但完全係浪費金錢
你原機咩spec?
打算用幾多筆直?
點都抵過3700x既 巴打們有冇其他替代品可以介紹吓
INTEL
咩用途
咁我覺得5600x嘅性價比都好低吓

同埋點解5600x冇人配 tuf gaming b450m pros? 除咗燈同pcie 4.0之外 同一啲b550嘅板冇分別,又只係700零 抵到爛
有冇性價比高嘅Cpu 介紹一下巴打
你用嚟做咩?budget?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞