[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
唔該 用錯emoji
支那野都買
想請教下巴打你係當內置HDD用定點?
嘈係指長期嘈定只係過緊大型檔案先會嘈?
我唔想整NAS, 想就咁內置用
thanks 巴打
其實 普通 oc 同 gaming oc 有咩分別
自己google 淨係知oc 係原廠較過,gaming oc 就淨係留意到好似用料好少少同保養加長到5年
係咪可以理解做oc 就係加人工錢等佢tune 埋俾你,gaming oc 就係再加錢買保養同用料,但實際性能上就差唔多咁? (定仲要睇番每個versions 的review?
而家係咪冇人用2.5 ssd
本身用緊m.2但想加storage 1tb
係咪隻隻牌子都差唔多
裝game為主
m.2咁平諗唔到點解仲要用sata ssd
平平地咪Kingston A2000
但多數都係推samsung 970 evo
gaming oc 散熱 + hz 好少少
實際用起身得散熱有分別
明白,唔該巴打
pish, 3700x同5600x會唔會差好遠
見依家個價都差成$700
計埋板同ram差價都成$1000
而家得gaming oc張卡唔洗等
平啲 既卡就有排等
你自己諗+唔+錢
打機差好遠
其他就正常分別
pish, 3700x同5600x會唔會差好遠
見依家個價都差成$700
計埋板同ram差價都成$1000

定係轉intel 10700/10900好
內置
load 大file就好嘈 bt緊就有少少可接受嘅噠噠聲
怕嘈應該非enterprise level嘅啱啲
睇怕都係加錢快快手換咗佢算,唔係唔知等到幾時
想問下下面邊個組合搭3080好啲
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,899

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,250

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3600 MHZ C18 CMK32GX4M2D3600C18
價錢:$1,360

總計: $5,509
-------------------------------------------------------------
1 x Intel® Core™ i9-10900F
價錢:$3,290

1 x MSI MAG B460 Tomahawk ATX
價錢:$1,110

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3000 MHZ C16
價錢:$1,220

總計: $5,620
intel 冇k 點夠amd 打啊
就算有 10900k 都唔夠5600x 打機勁( csgo)
咁姐係amd yes啦
咁都係疊埋心水5600x
反正3080都要訂
成3千
仲點yes
我會即入

過半年都唔會跌價
加左會降架?
cls等11gen
買1190K都唔洗咁貴了
你地加油yes
幾時出
今個月
但係11gen好似係最後嘅14nm
之後咪冇得淨upgrade cpu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞