[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
依條list有冇野要執?

用返舊件:
SSD: Crucial MX500 500GB
HDD: WD Blue 1TB
Display Card: MSI GTX1060 Armor 6GB (用多排先upgrade)

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI MAG B460M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$820

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x Antec NX Series NX650 650W
價錢:$489

1 x Antec Performance P7 Silent ATX
價錢:$399

總計: $3,468
唔好意思
想問下監控式hdd可唔可以當普通hdd用
想用嚟backup
唔該
都係唔得
Ram下面個led燈係橙色
平時係著一著就會熄咗盞燈
首先要搶到張卡
重裝後都仲有問題乎?
咩價位?
美馬都加哂價
起碼都仲係平過香港嘅
5600X $2,499
Gigabyte GeForce RTX™ 3080 GAMING OC 10GB GDDR6X $6,799
MSI MAG B550M BAZOOKA
ASRock B550M Pro4
呢2塊二選一揀邊張好?
MSI
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI MAG B460M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$820

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$840

1 x [砌機優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 OC 6GB GDDR6
價錢:$2,399

1 x FSP Hydro GE Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,815
https://www.faroll.com/customize#MTI2MywxMzg4LDEzODgsMzE5MSwzMzA3LDMzMTEsMzQ2MSwzNTIzLDM1NTEsMzk0

轉左底板同ram
散熱你睇吓需唔需要
其他ok
可以試下問人借ram試
但cpu出事機會都好高
係啊
感謝
求救各位巴絲重點已紅字,求巴絲解答

我部電腦近排出現咗d問題,
開機:風扇會轉一下然後熄再重開再熄,
一直冇畫面

問完人哋話係火牛 cpu 底板 三選一

於是我換咗新牛,由380w換件新550w
結果可以開機,
不過開機前都會風扇轉一下熄一下
重覆一兩次之後先開到登入畫面

而且有時登入畫面會detect唔到滑鼠鍵盤(冇著燈)

不過只要開著埋display card個風扇/入game
就會freeze
連郁滑鼠、alt+F4、ctrl+alt+del都冇反應
要長㩒power關機先得

請問係咩情況?

硬件:i3-4160+H97+8GB ram+128GB ssd+Msi 1050ti
試下其他版本既windows, 可以就整多一~兩隻唔同版本, 如win10 1903, win10 1909。Backup資料下抆走SSD/HDD是但一樣然後用仲插緊果隻裝WIN, 睇下係咪是但一隻有事。又試下行單條RAM睇下有冇問題。有問題就換另一隻HDD/SSD, RAM咁試。
我意思約係咁, 我唔係太識打字嚟令你明, 盡講。
Backup重要資料, SSD同HDD各自裝window, 先抆走HDD試單用SSD行WINDOW, 有問題就抆SSD換HDD行window。
都係有問題就RAM插1A2A/ 1B2B, 都有問題就淨行一條, 有問題換另一條試。
都仲有問題就試下抆走張1060, 用i5粒igpu做output。
如果都仲有問題既話咁即係淨返CPU, 底板, 火牛是但一樣有問題 ( 可以唔止一樣有問題 )
如果係咁既話我覺得呢3樣嘢有問題機會率既先後次序就會係火牛>CPU>Mainboard
如果而家買定ram先,遲啲出其他zen3 cpu會唔會逼我砌全套啲商家佬先肯賣
啲件10樣有7 8樣都無
問sales訂就話要14個星期先返到貨
重插RAM
唔得就底板問題
唔該巴打
弊家伙我講漏咗
其實我嗰陣係換完牛都係風扇熄開熄開唔著機
於是我換埋底板 由H97底板轉做B85底板
然後就係「終於可以開機」個情況

巴打覺得會唔會係cpu事?
散熱膏失效/唔夠會唔會關事
有無人試過水泵或風扇插CPU OPT
本身run左次風扇調較佢係識郁,隔咗陣(我諗半個鐘左右)佢就停轉

睇speecy仲見到CPU溫度升到76

入去又較唔到OPT速度,但再run一次風扇調較佢又識轉,隔一陣降返落26度

mb:H97pro gammer

opt位插左一體水H100i
似電路問題
可能有野短路
將成塊板拿下來放在不導電的平面上
多餘野拔晒佢
鍵鼠試下:唔插->剩插mouse->插晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞