姜濤一事,證明連登仔先最獨裁同最守舊

297 回覆
2250 Like 116 Dislike
韓國有個專門音樂台,
Mnet是CJ E&M旗下的一個音樂電視頻道, 推唔同種類音樂
姜濤有"實力", 但香港點樣令佢比人知佢有.
其實香港有咩平台比到姜濤同其他歌手
出新歌打歌大把平台比佢宣傳, 人地啲工作schedule 排到密一密, 但香港呢
唔認同,歌藝唱功舞功一定有等級之分
你唔會話城城同阿舜差唔多實力
當然假如當全世界大部分人都覺得阿舜正過城城咁我都會懷疑究竟係咪我品味同世界脫咁軌
面果浸咪電台
viu自己既電視台
再講網絡發達既年代
YouTube 哩堆都得啦
香港唱片公司又守舊
佢已經有台幫手無面臨哩d劣勢
indie果堆乜仲無錢無剩
靠網絡宣傳

不過睇姜濤拎好過咁多年都係果幾個
只可講,世界唔鍾意只識唱歌既人,係要同時唱歌+跳舞,遊戲規則已改變
你唔變,keep住以前咁只會原地踏步
而且唔好拉埋世界黎講,方大同係台灣金曲歌王,係西方國家亦都攞過好多音樂獎項
係香港人出咗問題
後生
靚仔
多女fans
可以full pay樓
可以買車
有成就

邊一樣唔撚中連登仔要害?
你represent緊全世界?
有鄉音都香港人?
IU 아이유 이지은 李知恩 x 方大同
https://www.youtube.com/watch?v=NWQ3fIOlSO4
唔係我一個
你自己睇下世界trend同大獎邊個羅就知
BTW,台灣同香港好小聚而已,近10年世界音樂的確比kpop嚴重改變曬
返大陸啦校長 屌
又打稻草人
世界上最紅歌手或流行邊種歌非常明顯
姜濤的確係食正依條水
講到尾都係公司肯唔肯投放多d錢同資源去做姐
viu絕對唔算細公司
仲有政府(香港講黎都on9)
近近地睇台灣政府肯比d源源出黎
人地自己d本土音樂節一年都好多個
街頭舉辦表演又有(唔係busking)

要復甦香港樂壇最緊要食到班後生既
果堆追星洗錢先洗得勁
跳唱組合不嬲都有,由ekids至近年天堂鳥都被恥笑
但而家mirror冒起突然個個都大愛左膠上身話俾d機會佢地,又係咩原因
廿年前最紅嘅咪又係有twins 果啲偶像派
係咁架啦有邊個𡃁仔𡃁妹唔迷偶像
日本都出左隊JO1, PRODUCT 101 JAPAN比賽, 成員川尻蓮以前是山下智久演唱會DANCER
但mirror而家係老中青都鍾意
包裝 marketing
唔講啲咩,佢態度幾認真既,咪睇下佢之後keep唔keep到囉。
輸唔起先肉酸
講到連登代表到個投票咁
kpop只係其中一樣
你見外國出好多跳唱組合咩?

但用kpop同香港mirror比唔同
人地真係細個後生訓練同過五關斬六將
香港都係現成即食組合
與其話歌紅人,其實都係靠樣搵食為主
不過viu帶領番young果批都聽下本地野都係好事黎
韓國80-90年代都有跳唱組合,但真正kpop跑出2000年後
你知唔知因為佢地由歌,跳舞,所有架構改變曬先可以做到咁,令人耳目一新
講番香港,mirror,姜濤或大陸果班小鮮肉明顯跟韓國,我身為男人就唔太迷
不過歌路或舞,mirror係韓化最成功果隊,果d天堂鳥就笑話而已
所炫裕貞十幾歲已經做女主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞