【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
現實中食物鏈嘅高層一早做晒迷失嘅靈魂
無晒花火,根本感受唔到生命
同埋有人話terry好慘,盡忠職守但比同事玩
我就一半同意
Terry的確好盡責,但就因為咁處事好唔人性化
只講規矩

反而謝利就係覺得情有可原先識得點處理得人性化啲

即係好似職場上有陣事大家都明白啲規矩有時可以鬆少少
但terry果啲就係一定要揸正嚟做果啲
但佢搵到佢嘅火花
佢enjoy咪得囉
其實佢地已經實踐到套戲嘅宗旨
佢哋就好似22號咁
都唔知自己火花係咩,都無乜諗法
但套戲睇完好開心,會笑
其實生活,或者火花,咪就係咁簡單
Metro 飛
這個設定的起源是從詞彙 “Catch-22” 而來,出處是美國小說《第二十二條軍規》的故事。敘述二戰時期,外派無人小島的空軍軍營裡流傳的第 22 條軍規:只要你證明自己是一個瘋子,就可以不必飛滿規定的飛行次數,免責回鄉。

但依規定唯本人有權向官方提出回國申請。可是如果精神狀況不穩定的人,又怎麼有能力幫自己申請回國證明呢?於是人們就用 “Catch-22” 來比喻矛盾的規則或情況。

回到《靈魂急轉彎》的故事中,22 號本身的確就是矛盾的存在:它必須來到世間活過一回,才找到最後那塊可以投胎的 “spark”。

原來22號個名真係有源來
me is 阿愁
我以為解22歲迷惘嘅青年
好睇
睇完好多野諗
起碼佢搵到火花 每日都做到自己鍾意嘅嘢
今日睇咗,超級高質嘅動畫
係咪得我一個覺得好一般
成套嘢充滿政治正確嘅價值觀
22號講到咁多歷史偉人都教化唔到
但竟然比一個年輕黑人就搞掂
但啲歷史偉人成日都只係傳授啲書本嘅知識
eg 希臘個讀音都要拗一大輪 因為張紙幣又係度嬲
係得Joe係用另一個角度睇22 同佢感受生活
我覺得呢套同coco不相伯仲
呢套講生存,coco講死亡
下套主角係Asian添
而家要做美國主流電影一定要政治正確同左膠㗎啦
佢只係冇講嘅
我唔信冇一個黑人歷史名人教過22
馬丁路德金已經係喇
我又覺得佢無好刻意強調佢係男人所以成功
個重點係一直以嚟佢哋都諗住用傳統成功人士去教22號
諗住佢哋係專家一定掂,但其實對22號嚟講佢哋嘅教育係離晒地
直到遇到joe,佢自己都算係人生失敗者
反而咁先比到另一種貼地嘅火花22號

同埋靈魂出竅之後都睇唔出佢係黑人啦
可能我敏感 佢中間有一句問點解要用白人中年女人聲咁黑人憎
我已經覺得好有政治正確feel
之後又話jazz係黑人對美國嘅偉大貢獻
再者22經歷過成千年
我諗除咗偉大嘅人物 佢遇到更多嘅係好似joe咁嘅平凡人 如果一個平凡人都搞得掂22 無理由要等咁耐
可能係因為啲人覺得佢係需要啲名人 所以塞哂啲名人幫佢
但其實平凡人先係佢嘅需要?
可能啦 但咁樣解都有啲牽強
22係投胎預備班成千年
真係一個好似joe咁嘅平凡人都無?
會唔會係咁
可能第1個係平凡人 但唔識感受生活
見佢咁麻煩就隊哂啲名人幫佢?
個criteria除咗平凡人 仲需要一個對生活有熱情嘅人?
阿joe都係要帶左佢落人間先搵到火花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞