【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
Terry落人間捉Joe嗰段動畫超級靚
點解?
可能嗰個女仔就係下集主角
我都係覺得結尾joe滿足咁樣步向死亡會更加完美
我覺得仲deep 過 coco 同 inside out
我都唔明點解仲有老豆老母帶小朋友入戲院睇pixar
呢套對細路嚟講應該難明過inside out同coco
睇咗英文版再入戲院睇粵配
覺得鄭中基把聲唔係好夾

呢套無premier access好唔抵
以為迪士尼係花木蘭之後放棄咗
點知嚟緊套raya又收返錢
藝術值得俾錢去睇
agger,雖然我都係去到個個moment先驚覺,係喎
話就話佢死得好似好冤枉好突然,其實只係因為佢係主角我地代入左佢姐
抽番出黎睇,人人平等,理得你咩死法,你死左就應該係死左
比你額外時間同22號落番人間行完整番你個人生已經叫bonus,JOE自己都講到已經領悟自己真正人生意義,死而無憾咁。
所以佢同22號一個係時候展開人生,一個已經完滿左人生,咁樣完應該會更神
yes,我知道係佢既火花,我自己既理解係22號落完地球一轉心態唔同晒

JOE 好心急想換身體時,否定佢,話:"呢d只係生活日常,唔係火花"
而22號搵到既火花卻正正係之後講番既「唔一定係某種特定目標/興趣」
只係日常生活,活在當下,CARE好多細節,人與人之間既關係(髮型屋個幕22號表現得被歡迎過JOE咁多),個種享受,平凡活著事無大小都可以好入神好開心,就係咁簡單既「LIFE」= 佢既火花

只不過想知點解會係22號係JOE身體到袋住咁多樣物件當中特別對樹葉有感覺咁解,點解唔塞其他野比佢/塞晒比佢,一定要千挑萬選係塊樹葉?導演係咪別有用心?
係咪我漏左D野定GET錯左因為我記憶中22號只係坐低思想緊,而塊樹葉慢慢飄落黎佢手,無乜特別,感覺上佢食既珍寶珠更加印象深刻
其實主角最尾死咗係咪一定就係sad Ending其實佢最尾個樣係好滿足
都唔會嘅,Joe會好滿足咁搭電梯上返Great Beyond
其實可以轉佢做導師甚至係Jerry
咁成件事合理之餘又無咁sad
而家翻生真係有啲太硬
就係咁微不足道嘅事物都成為佢嘅火花
就更突出火花就係感受生活 投入生活
而正正因為佢喺先修班無感覺
所以令佢一直感受唔到生活
搵唔到火花

不過我反而留意到嗰堆雜物中
除咗糖,線碌,冬甩、樹葉、pizza之外,仲有張碎紙嘅物體
有冇人留意到?其實係咩?
佢一日未到great beyond
一日都可以落返嚟
其實呢兩個名有冇特別意思?
佢係街邊撕嘅Call車紙?
題外話
pixar近幾年啲戲啲「奸角」都幾慘
今次terry直頭只係衰盡忠職守
不過好彩嘅係佢地都有好下場
上次annabelle
Ronald ok
一講音樂有節奏嘅對白就生猛哂
Ivana好正
佢就係好適合配啲厭世嘅角色
上次阿愁又係好正
同佢平時講嘢把聲真係好唔同

係喎
oic,姐係其實唔特定係樹葉,只要任何一樣人間既野拎俾佢都可以喚醒翻佢

好叻啊你,仲記得咁清楚每樣物件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞