【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
睇咗粵語 覺得配得幾好有笑位
好睇
人生唔一定達成哂目標先快樂
你見佢演奏完反而冇咩圓滿快樂
可能少啲執著
唔好set咁多目標要完成
人生先唔會咁唔開心
有幾多人真正做到想做既野 又開心
其實好少數
但對於一啲太冇目標 一生冇嘢要追求 但同時又要受着生活壓力影響嘅人 都起唔到咩鼓勵作用

我最想做嘅只係22號咁 無憂無慮咁留喺投胎必修班

因為我覺得本身生命就冇意義,所謂嘅火花都只係自欺欺人,勉強同自己講自己嘅人生唔係咁無意思
劇情唔算好好
但背後既訊息好正
講緊好多人一生,都會set一個目標比自己
覺得做到個個目標,先係會開心,快樂
但其實人生好多變數,跟隨呢d變數去活著都未必係壞事同辛苦(髮型師)
預期去追趕呢d目標,倒不如放下步伐,感受下身邊既事物,感受下身邊事物既變化(22號口中既執生),活左當下,呢d先係生命中最珍貴既地方
讀左都未必俾而家好
有時做人都可能將自己夢想或目標放到無限大
缺陷美都係一種美既形態
玩音樂仲有好多其他可能性
後生仔睇:inside out > soul
中年以上: soul > inside out
邊得咁比
inside out:情緒
soul:活著的意義
無論你返學也好定返工也好,總有過「返學為乜,返工為乜」既諗法,亦都有過情緒控制既時候
唔可以因為年齡而決定成年人卡通既質素
贊同
睇pixar d動畫覺得好睇
但因為自己既性格同人生,每次都無乜觸動既感覺
inside out無乜感動位,coco因為同屋企人感覺唔算深厚,無乜感覺
呢套講珍惜生命每一件事,我自己每日都做緊,好想一路活落去,每日見到自己心愛既人,唔想自己咁快老
所以22號個種搵唔到生命既火花個種感覺又係無乜感覺
哩套其實係大人卡通片,尤其開頭真係幾悶。故事我諗睇到22用Joe個身食pizza果時,都估到佢兩個最後會不和。另外,有一度22吞咗Joe落肚,我覺得果一幕有啲似刻畫咗有情緒病嘅人嘅內心世界,不停放大人對自己嘅批評,而無一樣美好嘅嘢。
我懷疑細路會睇到屌老母
我覺得片頭套兔仔都好好睇
邊睇已經感受到好似讀書戈陣,自己畫完既野唔敢周圍show畀人睇因爲好自卑,天外有天
應該就係講自己曾經都沉迷過打俄羅斯方塊
啲垃圾右膠最撚鍾意victimise白人
乜撚都話政治正確
黑人一定要做壞人
白人一定要做好人
咪又係另一款政治正確
原來剪頭髮隔離個Paul個配音係Snowpiercer入面個煩膠黑人主角,聽到把聲都嬲
今日睇咗,後段真心感觸落淚

最感觸個位係joe 成功去完台上演出
達成咗咁多年以來的人生目標
反而係佢臉上帶住一份空虛
佢係地鐵到望住自己的倒影
就好似心諗:原來呢個就係我一直以來既人生目標?
我達成咗啦,咁之後呢?
之後番到屋企,佢望住22號拎嘅物件
「即興」咁作一首歌,然後回憶番以往好多事

我就係呢個位喊咗,
佢回憶番以前生活既鎖碎片段
感覺上表達緊 佢咁多年黎 「執著於音樂」
無好好享受/細味到 生活中好多時刻
然後畫面縮細去到成個城市、
成個地球,再去到成個宇宙
我諗係想講,原來我地執著既野 係咁渺小

執著一樣野,同時意味住要放棄一樣野
套戲有個位話 迷失既靈魂 同 專注享受既靈魂 只係一線之差

我既體會係,
應該放低太多既執著,因為執著會令我地迷失,
會令我地過度追求結果,而忽視過程
咁樣我地可能會錯過好多 好多值得細味既事

追求結果,同時都要享受過程,放下執念,好好細味生活
睇完
睇到喊晒
呢套好過inside out
Inside out都睇到喊晒
但inside out頂多係有童年回憶 touching位
反思冇咁多
呢套直程係火花 人生目標 最後點去過每一日

Coco就難d比較
但coco故事性更強 又有twist位
個人覺得coco略勝
睇完覺得麻麻地
有啲平淡或者套戲就係想叫我哋享受平淡啦
想問下個大海比喻即係點,同埋22個火花具體係咩,係咪就係要感受人生每一分一秒身體每樣事物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞