【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
好鍾意入面既髮型師,唔係所謂追逐人生目標先叫有價值既人生,好似大海裡面魚既比喻咁,比你追到之後可能根本就冇特別,繼續逼地鐵

覺得呢套有共嗚既,可能都因為我地係平凡人,或多或少都搵唔到/追尋唔到人生目標,庸庸碌碌

睇完有少少釋懷
切... 有啲經歷後 真係覺得哩齣戲好deep
係 onward好悶 睇咗幾次錶都未做完
我唔係好明佢嗰個比喻可唔可以解釋吓
我都覺得呢套無coco, inside out咁好睇
但係諗到嗰個lost zone,好投入嘅人同失去自己嘅人係類似,呢個idea好勁
同埋話呢度唔會crush soul,life on earth先會 呢啲好Pixar嘅黑色幽默
都有7.5/10
啲畫面靚到痴線
同埋我覺得佢好開心 一下子跌落去個窿變成靈魂嗰吓最意想不到同埋最好睇
啲銀河 條輸送帶
跌嚟跌去嗰啲線條嗰幾幕我覺得好似卡通版interstellar 咁
佢呢把聲順耳過 「阿索車長」
入左戲院睇! 好正!
不過真係大人先明
兩個把聲都好fit
我都有啲同感
覺得呢套俾到啲迷失緊嘅人一個好明確嘅答案
髮型師嗰段個感覺好舒服
魚個比喻都簡單咁講出成套野嘅主題(仲有好多設定都暗示緊個主題)

我get到嘅係雖然夢想令人生更完整,但太執著反而令自己迷失,冇左個初心(好似主角開頭咁),夢想失去咗意義,仲錯過左更多生活值得開心嘅野。

但其實搵唔搵到夢想都好,人生嘅意義正正就係生活本身,所以應該少啲執著多啲感受生活
除左你講呢樣,我會解成海係夢想/美好嘅事物

我get到嘅係可能我地一早已經圓咗夢,只不過係尋夢嘅過程太執著先唔覺。太執著追求而冇去感受個夢想,咁其實已經變得盲目同冇咗夢想嘅真正意義

同埋因為過份執著個夢,而冇留意到身邊美好嘅野
同意清 或者係代表我哋好嚮往嘅一啲嘢
過於執著要得到 或者想像得過於美好
失去初衷 到最後就算得到都會覺得迷失
演繹到個神緒
套嘢個idea好
但表現個方式唔得
串聯唔到,或者可以話表達個方式一般般
睇完,我覺得我會好似22號咁,打死都唔會再落地球,無聊無意義曬時間曬精神
出字幕個時見到有首中文歌 想問下邊part出
係咪個段Rap
超能小子
agger 前半部分有啲悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞