【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
係咪得我一個覺得好一般
成套嘢充滿政治正確嘅價值觀
22號講到咁多歷史偉人都教化唔到
但竟然比一個年輕黑人就搞掂
我又覺得佢無好刻意強調佢係人所以成功
個重點係一直以嚟佢哋都諗住用傳統成功人士去教22號
諗住佢哋係專家一定掂,但其實對22號嚟講佢哋嘅教育係離晒地
直到遇到joe,佢自己都算係人生失敗者
反而咁先比到另一種貼地嘅火花22號

同埋靈魂出竅之後都睇唔出佢係黑人啦
呢一點又真
所以最主要嘅因素係誤打誤撞落咗人間
佢先知人間幾美好
可能我高期望 個人覺得好一般
onward好睇好多
我諗冇一個係阿joe咁爭扎想要翻去人間,22號見過咁多名人,應該全部都滿意自己既人生

我諗就算係普通人既導師都好,佢地都明白同接受自己既死亡,或多或少都覺得自己”I had a life”

但係joe唔同,由套戲開頭到接近尾段,佢都唔接受自己突如其來嘅死亡,佢覺得幫到個隊band出show佢嘅人生先真正開始,或者呢樣憧憬令到22號不解joe點解咁響往翻去人世

呢個都係我好欣賞嘅位,就係去到尾阿joe個句「我活過喇,依家到你喇」,所以佢先接受到自己再去盡頭之後,帶出佢終於明白人生意義遠超於一個喜好

講得好白就係佢兩個互相影響咗對方對生命嘅體會

當然開解到22號同佢誤打誤撞落咗人間體會一次有最直接嘅影響啦
只能夠講 兩套都唔係PIXAR水準之作

自從迪士尼買左PIXAR之後 啲質素係有出入 唔知係咪掛住政治正確
諗緊睇英文配音好啲定係粵語
粵語,我成日覺得粵配最有特色,加上Ivana配得好好!你英文隨時都可以聽返啦
條銀河好大麻feel
Coco完勝
但Soul美術滿分!
可能平凡人做唔到導師
joe都係扮諾貝爾獎得主先可以唔洗俾人捉返去great beyond
作為一個冇火花冇人生目標嘅人
睇完有啲釋懷
柒頭
D 音效都好正~
可能我敏感 佢中間有一句問點解要用白人中年女人聲咁黑人憎

呢一段我反而覺得佢係戴頭盔,費事D左膠質疑佢搵白人配音
有冇人覺得主角個樣好似譚德塞
其實成件事好老莊
好似莊子逍遙遊咁
麻雀仔飛到上屋頂就足夠
唔會明大鵬一飛沖天嗰種感受
所以無分邊個係低層
其實都似香港教育環境
父母:呀邊個幾咁叻搵咁多錢,又買樓買車,學下人地咁成功啦,大個仔要做醫生律師ibank 保險地產呀

22號:我唔想咁快大個呀,好大壓力,果d行業都唔係我想做

黑人:其實22號你可以好似我咁做樂壇明星,幾型棍

最後

黑人:其實做咩都唔緊要,你最緊要學識享受生活,唔好俾工作/目標壓榨到透唔到氣,人生得幾十年時間好短暫
套戲個message有啲about time feel
又係要好好感受生活嘅每一日
你呢回覆好touch
其實太多人好似Joe咁,抱住成人嘅思維去諗野
凡事都追求答案同解釋
但就忽略咗享受當下嘅開心
抽紐約人水果下笑左
我今年32
好多人話睇完好有感覺,會喊、感動等等
但我唔知做乜睇完覺得無乜特別感受
可能我要去重刷一次
或者我懷疑會唔會係香港而家個環境搞成咁
令我睇唔到小小既希望,令我對於人生意義有點麻木咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞