【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
我都覺得好睇過inside out
好得意呀,我睇果場全場拍手喎
知唔知有咩意思,定純粹亂噏
應該純粹鳩噏
就黎30歲,呢一兩年好迷失,每次低潮都問自已生存到底為乜,有時又好有衝勁想學野去改變現狀,但到頭來好似乜都冇改變過咁,一事無成........今朝睇呢套野好感觸,冇喊但有幾下眼框都有馬尿滲緊出黎,而家好似諗通咗少少
我都試過咁. 個陣25歲, 岩岩出黎做野, 雄心壯志. 碰過壁, 試過既試過, 放工起巴士同女朋友講電話講到喊. 有日我發覺雖然自己曾經好想去大海, 但原來自己要既唔係大海, 而係起海既自由 (我改左套戲既比喻). 我就輕易變左戲入面既barber, 雖然我唔係做緊「想做」既工作, 但我過緊我「想過」既人生.

共勉之. 雖然我有時都會諗返過去點點點, 我可能可以做好d, 但而家既生活我都過得好好
我會頂撚住
大家加油
其實你地會唔會諗太多
一時又話做支那人 一時又話西藏
我就話根本佢哋無理過佢會做咩人
好似用小畫家畫出黎
D 火真係好靚
荒野女巫黎既
阿媽間裁縫鋪入面有個員工好似E夫人
係彩蛋定我諗多咗

我覺得ivana 配22號仲配得好過阿愁
超可愛
因為有藉口帶細路入戲院睇自己想睇嘅嘢
幫你推,你回覆嗰兩項幾好
咁講起個問題有嘢唔明
阿joe本身昏迷緊,其實放隻貓喺嗰度有咩用
唔係呀,俄羅斯方塊都有世錦賽
可能講緊呢一樣,或者好似年輕人咁樣沉迷打機
現實仲要係死係個琴上面
個畫面會靚好多
我都有段時間好沉迷俄羅斯方塊
睇完真係好令人反思
主角=本質主義者,所有人有本身既本質同目的
22=虛無主義者,人生無任何客觀目的同意義

結論=存在主義,存在先於本質,人可以決定同創造自己既意義
香港班剪頭佬唔該入去睇下
唔好日日鳩剷就算
應該係剪完大家都開心
Inside out 用心理學知識既角度睇好好睇
好似用漫畫上左堂心理學堂咁
人既情緒exactly就係咁出現同調節
兒童到青年後發現複雜既情緒亦用漫畫實體表達,好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞