【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
同埋pixar有樣野好盞鬼
就係塑做到d有少少黑暗既人物美麗化
例如jerry,有時用d慈祥既聲線去恐嚇黑人係咪想返去the beyond
同埋jerry會將多d人分配落一d唔好既性格到,但係講到好自然好平常咁
同埋jerry terry擺返係華人文化到,其實即係牛頭馬面,尤其係terry咁執著去捉返黑人其實係一件幾恐怖既事
前幾日睇完

有幾個位都係好深印象

1. 水同海段對白

2.主角完成目標
畫面慢慢變成地鐵背景

其實係好睇

不過要我排都係
Toy Story > WallE = Coco > Soul=Inside Out
22號似乎衝咗去中國,
應該會生存到懷疑人生
Define Dancing真係好好聽
Hall of Everything 齊晒好多野
船嗰幾條友屈機到,自出自入
呢個解讀有料
呢套神作
電影信息

冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦
世界好公平
如果人人都心想事成
會天下大亂
世上總要有你D咁既廢人
我覺得佢要凸顯現實世界同靈魂世界嘅對比,所以現實世界一定要畫到好寫實
好唔認同你嘅諗法
套戲花咁長時間去講主角想追求夢想
因為想鋪排原來佢搞咗咁多嘢最後都唔係佢想像中咁開心
之後佢先諗翻起22號喺佢身體入邊
就算花瓣跌落隻手都會有感受/有火花
佢就諗返起佢想做樂手之前同佢老竇彈鋼琴嘅畫面
先醒起自己原來一路忽略咗過程中好多嘢
所以其實冇失到焦每一幕都係環環緊扣
睇完好sad喎
lm
想問下英文版係咪都有字幕?
英文版有中文字幕
根本22號影射緊連登班噴青
22號至明白人生嘅價值喎。
睇完諗起《麥兜故事》食火雞個幕
其實有樣野就係其他靈魂都跟大世界隨波逐流,有幾多個會係22號?又有幾多個係船上呀?

去到the zone果班人船上嘅人都唔係高薪厚職,但船下一堆係迷失方向嘅靈魂⋯自己諗被救果個基金經理又點?返到去現實仲係咪有火花⋯?其實有時寧願迷失會唔會仲可以一樣發吓夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞