【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
係呀
甚至塊樹葉所代表係和煦的陽光或那一刻的恬靜

因為我好在意嗰塊call車紙
其實我都唔係好記得佢係邊個位出嚟
但最後阿joe睇完又睇 睇完又睇
我決定買碟慢慢係屋企嗒英文
我驚我係戲院追唔切
冇記錯樹葉係出現係臨同Joe交換身體酒吧門口個陣?

我覺得佢坐係樓梯接住樹葉個一幕係最平靜, 最舒服, 最令22號感受到自己嘅spark就係享受生活每一個當下嘅嗰一個𣊬間。因為冇記錯樹葉係最後一樣拎到嘅野同埋接到樹葉之後22號醒覺自己留戀地球嘅生活而拒絕同Joe交換身體
有無人記得地鐵個一幕
有個人係到自彈自唱
前小小有個男人好似coco個男主角
都係著住hoodies笠帽
定係我ff太多
因為joe走左?
我get佢既火花更似係佢做靈活生生既人
可以用到人既觸覺味覺等一個人型去感受到生存意義
佢啲手指摸欄杆、手去feel花瓣跌落隻手到
Meet紙、坑渠玩噴飛起佢自己
太似一個小朋友去發掘觸覺好奇而先修班無
想講嗰塊唔係樹葉嚟 係種子
咁會唔會明啲

聽what a wonderful world啦
成套戲嘅主旨係跟歌詞拍
活在當下,享受生命最唔覺嘅野。完。

I see trees so green, red roses too
I see them bloom for me and you.
And I think to myself what a wonderful world.
I see skies so blue and clouds so white.
長知識了,原來係種子,咁有意思
Btw個黑人friend係eason隊duo band個鼓手

我兩個小朋友(八歲同七歲)睇到喊,
但問返佢知唔知22號既火花係乜時,
佢地其實都唔知道。
不過佢地表示好好睇,因為22號好搞笑同好可愛
呢套Terry 都唔算奸角啦,小朋友都覺得佢好得意可愛
呢套戲邊有咩反派奸角
其實嚴格黎講果塊應該係 種子 黎,類似木棉樹果種 (你見佢下邊有隆起部份)
原來台灣叫 靈魂急轉彎
所以我括住咗奸角
sor
堅?咁勁架?
王菀之配得好好!Ronald就好似有少少唔match

主角老母
最尾係咪暗示22號做新疆人

BTW個學生真係好似麗英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞