【Pixar新作】靈魂奇遇記 Soul 討論區

407 回覆
160 Like 11 Dislike
頭先睇完,聽到有個細路同老母講話套戲好悶 之後佢老母話真係辛苦你喎
22號去左地球
今季紐約人真係有playoff打
套戲嘅宗旨就係叫你唔好刻意去搵人生意義喎
唔知
搵唔到共鳴位
可以要重刷
你本身對自己生命都缺乏感受, 唔駛乜都同香港現況掛鉤. 你就係22 號, 套戲就係22 號唔知第幾個導師. 可能你需要好似22 號咁探索一d 起你生命入面未見過既新景色, 新味道, 新觸感. 未必係好大好大既事, 可能一樣好細微既新感動可以感動到你
因為佢隊得太多😂😂😂
你講得好岩
我既生命就係每日都係是是但但咁過
做既所有野都係為其他人而活
未試過真正為自己而做一件完整既事或者目標
唔知有咩想做 淨係想收埋自己
最好唔好煩我

我都想知自己到底想點
難得作咗個靈魂世界出黎,但好似用得差差地
個靈魂系統寫得比inside out啲設定差
加上劇情老土無咩突出之處,實屬下品
剪頭髮嗰度開始流住眼淚睇一路諗起自己嘅事好彩自己一個睇 唔使就住就住
主角未完成目標前死左,佢後悔,到佢上得返去可以完成目標,之後佢一樣感到空虛。

超過90%的人同你同我同戲中地鐵個班人一樣,都係枯燥無味的,呢個係無可避免,大家都經歷過22號的厭世,但我地不同22號,因為22號未做過人,所以佢有感動,而我地大大話話都做左十幾廿年人,唔會咁容易有22號個種火花。
同22號一樣,我地會聽好多成功人士講,點樣你先會成功,點樣先會行少D冤枉路,即使連主角都以為,只要我上到台演奏,我就係成功,而同JAZZ最根本的即興已經越行越遠。

但是否即興的人生一定係多姿多彩?
而是否規劃好的人生又一定會枯燥無味?

冇人答到你,因為正正係要你自己感受,我地唔會咁容易有22號個種火花,但你又會唔會好像22號咁願意感受一下自己的生命,搵返你當初黎到地球之前的火花?

人生就係當你準備活下去當刻,佢先會正式開始。
約左人3月13 號睇,你地覺得依套到時落左畫未
估下會唔會又封戲院仲實際
超級鍾意soul
啱啱拎完金球獎可能會加返啲場
幾有意義不過同神作INSIDE OUT同COCO比好似平淡左啲
劇情短左少少,但都係感好睇。

不過最後joe唔應該翻生加一。

因為人生隨時都會有意外,符合翻個主題,最梗要活在當下,人生無悔。
懷疑編劇暗示22係喇嘛再世
點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞