突發:美帝Velo華美手機銀行

974 回覆
72 Like 222 Dislike
我淨係開左同開到firstrade, 其它都開唔到. 華美必開.
係人都知銀行好過證券行

但對我地呢d趕住救命的 開到先得㗎

計埋保障 SIPC係高過FDIC

Firstrade 都唔係好㗎 擺少少就算 所以係人都知bank 好

但要華美 咁我不如選大貓 大家一樣奶共 但起碼大d
咁係人都知崑崙唔好啦

會選崑崙就唔會走資啦

華美一望見已令人唔敢信 開咗唔難 但唔信佢時就唔敢放大部分資產入去 咁開嚟做咩 索性用返firstrade 仲好
梗睇到啦

所以咪話HSBC HK都信唔過 但就算放citi hk 結果只會一樣 呢個唔係HSBC衰唔衰問題 係香港開門 就受制特衰政府 但離岸戶口 就要受制當地政府

無論大貓 定 華美 非香港戶口都可擺脫香港控制 大貓係衰 但佢塊招牌大 佢一搞外面非香港戶口 佢以後唔使做生意 況且英國滙豐和香港滙豐係兩間公司 英國4大銀行之一

點都好過華美 當然華美有吸引處 2500就開到 如果只有呢個數 咁的確無咩選擇
開嚟拎張咭上美國網買嘢其實有無用?
當然 有機會一定要開一個完全擺脫香港控制的戶口

最好搵一間大 又無支那務銀行 咁答案就係無 咁唯有搵大得嚟又少d支那業務的 其實都無幾多間 Wells Fargo
或英國如萊斯等bank

如要唔使放咁多錢 咁無法啦 只有親身去開啦

現在環境 又唔得 咁只有用其他頂住先
better than 意思係咩先?穩陣啲?靈活啲?
我自己開證券戶口就為咗離岸加投資,如果只開銀行戶口就只能夠擺舊錢喺度,我覺得會蝕咗好多投資機會
花旗仲難開

先唔計citigold 要150萬 仲要放20萬美元離岸

現在排 3個月都未必得

直接用網上去申請 美國或新加坡international

交完資料都唔知何時有人聯絡
CS <->華美互射應該係最好
CS <->華美互射應該係最好

暫時唯一有興趣係依樣,
佢張debit card 提款要唔要手續費?
如果開無debit 卡證券行, 如CS Int
開埋Velo 主要為張debit 卡
方便證券行射錢去Velo 再draw 錢, 唔洗比錢TT

如果怕華資, FT都係一樣係華資
如果唔洗就諗得過
CS 無卡
我上左佢官網睇,
好似話每個帳單周期頭2筆免費,
之後每筆 1 USD。

另加 本地費用 (if any)。
有!唔駛食手續費同西滙率
買對鞋買件衫著係身度走資
iphone 保值啲
用呢間野 得罪講句 唔走G更適合你
唔用唔洗月費?
放us2500當出張卡傍身
唔知TT回香港又點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞