突發:美帝Velo華美手機銀行

974 回覆
72 Like 222 Dislike
要有citi gold

佢先會同你轉介開離岸

不過我寧願開一個和香港無聯繫的海外戶口

反工今日網上咩都做到
老細係華人,已經此post已完,樓主仲係度水人開戶
記住瀨咗嘢佢係唔使負責任
我都知

只係不想呢個戶口和香港有任何聯繫 純個人感受

我都知有citi HK係方便D

但講咩都假 要離開到先有得諗
老細唔係華人, 係一大堆基金公司
想問依個係香港點開?
留係香港一樣封
呢個直頭係必然結果
一天已經開戶成功,第一次入款經citi,收妥款項再報告。

之後應該可以用Ach payment link 其他美國銀行及證券戶口免費過錢。主要存款在firstrade, 用錢/銷費再由ft send 去velo.
早上thru citi,剛剛收到email 入咗。無收手續費。

之前看網上說開戶首兩星期,第一筆匯款免eastwestbank手續費。
正路玩法
Firstrade link Velo bank

1. Velo bank 先入一筆錢
2. 用Firstrade app setup ach (用其他方法)入 $1.00
*(Velo bank 不接受登入户口認證方法,要用傳統入「少數$」去認證)
3. 等velo bank 批, velo reply said need 2 days.
入錢後要手動申請debit card
US$20速遞手續費

thx!!
似乎係Charles Schwab 想有返張提款卡嘅可行方法
就係想咁玩
如果係卡拎錢會收幾多手續費? 同firstrade連動拎錢會方便d , firstrade拎錢要填form
Google search "velo bank fee schedule" 就搵到
有無人知道點樣用 ACH 連結 CS ?
收費同dukascopy差唔多,都係樣樣錢,不過我都有用firstrade 及dukascopy, 如果可以ach去velo,係方便管理戶口既錢,但係香港開velo俾唔俾連ach 去投資戶口,因為佢自己都寫明中國地區唔可以境外投資?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞