突發:美帝Velo華美手機銀行

974 回覆
72 Like 222 Dislike
唔通而家係香港有監察?

btw鑑唔係咁用架 簡轉繁?

又冇人叫係成副身家放落去
無錯

firstrade 都一樣

但firstrade係做證券,與做銀行不同

銀行貨款去支那的風險呢?

華美只有FDIC 25萬美元
firstrade SIPC 25萬現金 + 25萬證券 (呢部分貨幣基金都包,不視作現金)

雖然咁,我都一樣不敢盡信, 但無得揀嘛

如果有得揀,我都唔想揀firstrade

最好直接用HSBC 仲唔使咁麻煩
如果開戶仲係Q煩

大不了有一天恢復交通往來,去外地買物業算撚數

反正就係擔驚受怕 不如買個外地物業 升好跌好 都起碼係自己名 由自己控制
其實最差開左VELO同你用香港的銀行冇分別
但如果佢跟美國法律就唔可以隨意凍結交資料,仲可以投資美國

開左點都好過唔開
開左VELO就盡早走左資至少唔怕被凍結,資料亦未必送中
唔開就24小時被監察被凍結
咁如果開到美國/英國的離岸戶口 就算係HSBC都一樣受英美金融法規監管 咁咪仲唔使咁煩
HSBC都可以送中,HSBC最大分行係香港同中國
又水人用中資野
你果然冇改錯名:警犬始終是犬
都係個句 調得走就盡走 資金走得就不要再調回來 只要條命仲係度 走到就拎得返

華美就算開到 以佢親支那特點 即使有美國監管 咁佢和本地銀行同集團的其他國家離岸戶口根本無咩分別 咁不如用返香港大銀行的離岸 又或用返firstrade算

現在開到可信大銀行的離岸就開, 開唔到就等到有一日交通正常返 到時再諗親自去開 只要不用隔離 有1個星期時間應該夠 一去到即辦 大不了等兩日拎埋card 搞掂即走

仲唔使放20萬美元咁多 網上話1500美元已開到真美國戶口 啱哂我呢D窮撚
你講得啱 所以我都唔係咁信佢 但正如你講 佢海外戶口都受當地監管

我正正常常 連資金都無咩進出 個戶口只係出糧用 一出糧即轉走外面

你咪監控囉 我呢D普通人 你搞得我時 其他人一樣會搞 到時揚開咗 你HSBC等執都得

不過長遠都係要開一間可信的 再唔係 求撚其去英國買個唔係咁貴的物業算撚數 話哂自己名 直頭唔放銀行 只留少少離岸

利物浦 曼徹斯唔會好似倫敦咁貴啩
其實低門檻走資方法一向都有
有葡國護照基本上一堆歐洲銀行任揀
有bno有英國既揀
得特衰既話都仲有dukascopy

就算最廢既dukascopy都係5皮美金max
其實夠好多人用
如果你cash有多過5皮美金 好大機會本身都唔洗搵呢d低門檻走資方法
上得黎問多數最多咪後生得幾萬想開美國戶口

開左可走資美國即時減香港銀行結餘

就算親支都同而家用香港的銀行一樣冇分別

走點都好過唔走,而且係少錢都走到
樓價唔貴 但係d稅煩呢
所以先咁多人有錢都做太空人
一方面搵盡香港d錢
一方面你賣樓去到英國買樓除左無左香港既被動收入 仲要加多份支出
有外國PASSORT就直走啦, 仲問開ACC咩
無法啦

開到離岸就使煩囉

我只想安全

我唔想有一日當呢度變委內瑞拉時 連買入口藥都因為無美元唔得 就咁死得不明不白
咁其實少錢開VELO係現時最好方法之一(仲有FT/dukascopy等)

VELO可以極簡快地開到過美國戶口,起碼走左資先,錢少中國查你即係要查晒所有人

比用香港的銀行又要隨時凍結又保住中國的銀行結餘好,又比HSBC好因為要求千幾蚊手續費或百萬存款額

長遠移民自然可開到長遠再算,至少而家走先先唔蝕
咁我又可以多過5萬 而且我現在已立定心要儲錢 將來都會加上去嘛

多幾多就無謂講啦 但就係唔放心放呢D支那色彩銀行仔

FDIC 25萬

但SIPC 50萬 咁我寧揀firstrade D救命老本 要諗清楚度清楚 華美曾在我考慮之列

但睇見佢班管理層 我就唔想由一個火坑跳去另一火坑啦
好多香港人因為上一代澳門人而拎葡國護照
但唔代表走到
隔離post有人話華美連支那人都屌因為華美係遵守支那法律
而支那法律係唔俾個人海外投資
華美係會封account
sorry如果我講得唔清楚
頭先懶打得少字
我想講既走唔走到係個人選擇 唔係技術上走唔走到
開戶唔難

2500美元就開到華美 的確係啱無錢的人

問題最大是用特區護照 佢拎了你資料交回支那和香港 就開定file mon 你

大銀行話哂外國人 你咁做實有人踼爆 到時佢就死得

細支那銀行就唔敢包
現金外幣你第時真係走佬果陣入境會好煩
例如EU國家限你入境最多10k歐元 但10k歐元夠你食幾耐呢

好大部份後生仔
儲埋儲埋20-40萬左右
無理由再俾幾千蚊手續費去開戶
相對低門檻既真離岸戶口咪有用
第時再賺到錢 先再諗其他tier既銀行

個問題唔係呢d幾萬蚊美金貨仔既戶口好唔好
而係幾萬蚊美金貨仔既戶口都有分信唔信得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞