你問我答 英國曼城BBC

438 回覆
71 Like 16 Dislike
無嘅咪喺香港帶啲翻去
用曬咪攞嚟做藉口返去
我屋企人每次翻香港都大量買啲英國冇嘅日常用品/乾糧哈哈
5 doors 5人車多
我睇翻我uber trips 我搭得多Toyota, Skoda 同 Volkswagen
搭過好幾次Mercedes
順便比你睇下一程大概幾錢
你意思係喺香港揾定英國嘅商科intern?
我覺得依家ok 因為疫情 好多都係online interview/ online assessments 仲有依度好多international students都係暑假喺佢地嘅國家揾英國intern

係呀因為人多車多 但都仲係好多人踩單車
All the best~
Deansgate啲樓係靚啲新啲
好多明星/influencer (姐係KOL?) 住果啲lol
如果budget係高嘅都可以考慮喔
祝你好運
咩叫England以外😅 我當你問英國生活嘅pros/cons啦

Pros
- 生活態度會正面輕鬆+簡單啲 步伐慢啲 冇咁大壓力
- 識到多啲唔同種族嘅人 學多左野 睇野廣闊左 (我覺得對小朋友成長好)
- 解心低左 因為依度啲人諗野冇咁黑心/負面
- 得閒可以去下歐洲旅遊 (疫情前/後) 撞啱時間機票酒店都平 好正🤤
- 有機會買到樓+車
- 租/買樓同一樣嘅價錢可以換到比香港大嘅地方
- 大學好
- 聖誕節氣氛好好 有xmas market
- 冇林鄭

Cons
- 生活簡單所以冇咁多娛樂 我喺香港翻嚟之後都覺得好悶 單依家慢慢適應左 冇咩野 (除左倫敦好啲 其他都悶lol)
- 天氣差!好涷 9月後成日落雨🥲
- Tax is fucking sky high
- 冇咁多野食
- 冇得見喺香港嘅屋企人 長輩上左年紀都想陪佢地多啲
- 治安冇咁好 真係有打劫 扑車等等嘅野發生
- 種族歧視 to be fair 疫情前唔係好常見 而家就聽多左 但暫時未發生喺我身上
- Boris is the fucking prime minister ahahahaha
多謝你嘅提議,不過我想去Banff睇風景多啲,應該會靚過Cornwall㗎

Why does the chicken cross the road?
聖誕節氣氛好好??? are u sure?
我記得有一年去london,聖誕節同boxing day, 所有舖頭差唔多閂晒門!
個個都返晒屋企同家人聚會
Yes man
Sorry I mean 成個12月好正 好多裝飾 好多人
聖誕節正日梗係冇野開 好似死城咁😂😂😂
因為聖誕節係英國最重視嘅節日 好似香港嘅新年 要人翻工好harsh🤭
Boxing Day會開 仲有Christmas sale!!
想行Xmas market聖誕前幾日就閂 所以頭少少先會有野睇
香港人聖誕節同朋友出街慶祝係我最唔明嘅事 lol
淨係單車可能唔得
因為依度成日落雨 天氣涷
搭埋巴士/tram/underground (only in london) 可以生存到
好多人想儲錢都唔揸車
香港聖誕節係消費節日

農曆新年先真係類似英國聖誕咁全城放假
冇人喺屋企 我屋企人會前面廳開燈
啲賊會睇前門有冇車+屋內有冇開燈
不過長遠嚟講都係裝翻個alarm好啲!
Thanks my love, I’m just very slow😂😂
Show me around, o ng ok sin?
Virgin Media/ BT
Yesss cultural difference
No
To get to the other side
Why doesn't the chicken cross the road?
ching有冇英國口音
Coz it doesn’t need to
Ching?
You mean me?
冇呀 I have a Mancunian accent if anything
有***** lol
No, because it's chicken
依家算好啦,以前星期日有法例唔俾shopping添,不過你後生應該未經歷過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞