你問我答 英國曼城BBC

438 回覆
71 Like 16 Dislike
針灸有冇得用NHS?

我有幾個讀緊商科嘅朋友都話London 多啲opportunities
曼城都有嘅 有心揾會揾到嘅
加油喔
Yes依度真係tax好多
其他城市我就唔啦 (倫敦應該有)
如果係曼城嘅話冇淨係賣日本嘢嘅超市
但係有一個叫Oseyo嘅韓式超市喺曼城倫敦都有 (唔知仲有冇分店)
Products嘅range就梗係冇香港咁多
但係要嘅基本野喺唐人超市/唐人雜貨鋪都可以買到

你嚟開一間 我會幫襯
Good~
通常喺Cheshire入面嘅town治安都ok
但Warrington生活會簡單啲 冇咁多野做 係一個very british嘅地方 冇咩唐人shop etc
因為喺Liverpool Manchester中間 揸車去兩邊都係要40分鐘左右 冇車嘅 搭火車車程大概30分鐘
睇下你怕唔怕悶?哈哈
祝你好運
注意發音 因為我聽香港講嘅港式英文會懶 唔讀清楚一個字入面嘅A E I O U 真係好應該到口音 +學好basic grammar

我覺得可以令英文進步得快啲嘅方法:
睇多啲英文配音Netflix show/電影 + 講英文嘅Youtuber
聽得多就會適應到啲速度同語氣 唔覺得快
睇YouTube 係因為依度嘅culture 鍾意講笑 -> British Humour 睇得多就明

仲有唔好怕講英文
講得多先會進步 同埋有教養嘅人如果聽到你struggle佢地唔會笑 會體諒同明白

學英文加油喔☺️💪🏻
Leeds係我印象中幾好嘅城市
個大學好靚 市中心都nice
之前答過好多條都有講 每個城市都有好同唔好嘅區
做好research就得

揾工要睇下咩工
依家疫情對本土人嘅工作情況都有影響
NHS 姐係醫療工會比較缺人啲
今日睇廣告話佢地recruiting lol
加油喔💪🏻
Wtf is 碳叔
淨係睇個地圖都覺得佢遠
離曼城咁遠嘅我真係未聽過
Google先知喺Cornwall
淨係知Cornwall夏天好靚
同埋係rural area
唔係山就草 唔係草就牛
Sorry 好似幫唔到手🙏🏻
#134有講Leeds~

我覺得有經驗有心揾係得嘅
indeed.com or LinkedIn.com or glassdoor.co.uk 睇下啦~
(我有個喺香港嚟曼城嘅朋友working holiday都係做酒店 去左Hotel Football度!!)
加油喔☺️💪🏻
Baguley 好似係屬於Wythenshawe instead of Sale?
Wythenshawe #75 有講過
治安麻麻~
Sale 入面好似Sale Moor好過其他地區
針灸通想都係private診所/中醫診所 所以應該冇
Gloucester我唔係好識sorry
通常一啲小鎮/細城市會平+小啲罪案 但我唔知有咩recommendation😅
可能Chester, Liverpool, Sheffield依啲中等城市會比較安全+平
希望幫到你!!
聽講9成白人
ANNOUCEMENT

1. Due to time difference, I may not be able to reply asap. Mans got a life to live too. Please be patient.

2. Totally understand the BBC joke, but it’s a 2005 joke made by yall big big 25 adults. I can take a joke but would only laugh if it’s funny.

3. If I read any racist/homophobic/sexist comments, I will call them out and they will also be reported. It may not be a huge problem in HK to make those sort of jokes/comment, but that’s my boundaries.

Just a kind reminder if you can’t respect others, don’t expect them to respect you the same way. You must put your stereotypes aside to live in multi-cultured country.

Thanks
Yes~
有教養嘅人多唔多

我自己遇過嘅係有時啲香港人眼中低吓階層嘅外國人會仲friendly
啲好posh嘅 會好白鴿眼
u dunno wtf is charcoal man? geez
我就係鍾意Cornwall, 我以前個同學成日同我講話嗰度好靚㗎!
可惜我未去過。。
感謝解答
感謝解答
因為平時去開aeon donki果啲買開
我會掛住啲焙茶,鰹魚鼓油, 大阪燒醬, 鹽麴同柴魚片
無既話唯有係香港食多幾餐
想問下 uber 通常係咩車多,係咪貴架車、7人車?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞