你問我答 英國曼城BBC

438 回覆
71 Like 16 Dislike
其實多數都係靠dictation lol
細個喺香港讀過幾年書
冇話邊區多大陸人聚集 要揀咪唐人街哈哈
英國真係好多唔同國籍嘅人 好diverse 好難先會撞到個唐人做鄰居
講真如果你英文唔好就要諗清楚先好移民
如果唔係真係好難搵工 要起碼可以carry 到普通嘅對話
唔明錯哂grammar 點搵到工 lol
如果你個職業係professional 咁佢地都會expect 你英文程度比其他人高 同埋 識一啲special terms

英文唔好嘅話都唔使絕望 因為仲有唐人街 但人工同辛苦嘅程度就唔同啦
最緊要唔好怕講 講多咗就順 如果唔係唔會進步

其實我唔係對ielts 好熟悉 但聽依到啲留學生講都要起碼要7或以上 先係好

我都係靠dictation 我住咗大概七年 但我覺得我自己中文差哈哈 thanks
真心唔係好建議Bradford
嗰度生活係平但係治安真係唔好

要唔為金錢而煩惱咁生活係可以 但可能要識多啲自衛術
英國爆格入屋break in, 扑車偷車, 打劫真係會發生
到時touch wood 真係出事 咪又係有損失

英國物價可能係比較高 但依到最低工資高過香港
依度搵依度洗
祝你好運
Sales通常都係白人
但我覺得佢地都係會睇學歷+經驗
你有學歷 有經驗 英文ok 我覺得ok 喎
依家有啲會特別想請Mandarin Speaker 去開拓大陸人市場添
加油喔
當地嘅咖啡師多唔多短缺?(冇疫情時)
有無見過非當地人又英文麻麻嘅做咖啡師
通常係5日!
英國人冇香港人咁workaholic

普遍£10-£15工時嘅唔難揾
25-30歲通常年薪可以係£20,000 - £30,000
All the best
靠Dictation
Thanks 我覺得自己中文唔好哈哈
London真係好!貴!
果度人工係高啲嘅 但物價都係貴
揾普通Cafe做嘅話我會揀Manchester+Birmingham
London 生活唔平 Cafe搵嗰份糧可能只係啱啱夠生活 會難儲錢
去London嘅通常都係後生仔去闖 讀business, fashion etc
All the best~
我以為開左notification 原本冇loll
係小心啲好
唔信嘅我都冇hard feelings 因為真係多騙徒
All the best my gs
冇疫情嘅時候都多人做cafe
因為成條街好多coffee shop: Starbucks, Costa, Cafe Nero, EAT
依家就唔清楚 上LinkedIn, Indeed 睇下啦~
有見過非當地人 但都係歐洲人 好似Italian, Portuguese, Spanish, Hungarian, Polish etc
其實有經驗嘅+有心揾 我覺得ok
加油
香港人就咪鬼叫自己做Chinese啦
原來香港人真係咁鍾意鬧人lol
You’re right
自己一個20幾歲仔 ,冇咩專業
住邊好d
中醫香港有牌,嗰邊有冇人睇,使唔使再考
Media city 附近好唔好住?
我知有啲大學有英文班讀 可以睇下🙆🏻‍♀️
一個人冇包袱 其實邊到都ok
London, Manchester, Oxford, Liverpool, Edinburgh, Bath
有!
我爸媽都有睇 仲要收得都唔平lol
唔清楚要唔要再考 我幫你問下~
想問下Manchester 住咩區好
可唔可以粗略講下有咩區推介
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞