你問我答 英國曼城BBC

438 回覆
71 Like 16 Dislike
以前英國讀書
都去過Manchester幾次
想問下asian工作機會如何
去London喇
咁我諗其實邊到有人請就去邊嘅
但london啲樓好似好貴
住zone 4仲要搭一個鐘tube返工

唔計頭幾年租樓
最終係想住detached/semi-detached
accounting firm 多數都喺london
但亦有部份係london整個contact point
main office喺其他地方

我自己用緊個accountant 就喺liverpool
但其實佢地而家都WFH緊

當然如果你搵工
合埋眼個個都指去倫敦最多機會
但我覺得最好嘅玩法
係你租屋唔好預長住 留番啲彈性
邊度搵到工再搬去就返工
反正新去英國未有話對邊個地區特別偏好的話
我覺得邊度搵到食就去邊度比較穩陣
非常同意,唔係一家大細流動性好高
Search過啦,就係數字同價錢個比例有d奇怪先問
同埋伏唔伏唔一定係crime rate既,可以係其他原因掛,問下唔洗「囉」既,你咁講成個post可以摺埋全部人自己google自己make judgement 囉

唔通你問陪審團個post我又入去叫你google完自己make judgement 囉咁咩
Omg點解可以咁冇人性
真係咩人都有wtf
我覺得養貓會易啲 始終好多唔比養狗都係怕佢吠嘈到隔離
我有啲friend住flat都偷養貓哈哈

我覺得包埋家俬果啲梗係好過冇啦 慳到好多 因為英國家俬都唔平㗎
希望你揾到啱你嘅屋住啦
Yes I totally agree~
都係倫敦多機會
有特別想去嘅城市咪上網睇下揾唔揾到啱囉
你有知識有學歷有經驗應該冇問題嘅~
All the best!!
除咗治安, 我仲有一個 concern 架: 悶. 住外國小城市係比較悶架, 對於香港仔嚟講
上 Google maps 睇吓有乜嘢 park, shopping centre 設施之類
好似樓上咁講, 可能會在其他城市搵到工/搵到學校
唔好買咁多家俬囉
Thanks!
呢排都一路有睇緊indeed, reed
見到大部份都係agent工
雖然london人工高啲多啲工作機會
但同時樓都貴啲返工都可能耐啲
係諗緊會唔會其實交埋稅其實得不償失
意思係london人工高啲但生活質素低啲
不過係啲人講到離開咗倫敦就搵唔到工咁
變左最後無人會住到好遠但係返倫敦工
即係有工返同無工返嘅分別

事實係咪咁就要當事人自己先知
因為個個行業都唔同

有啲去倫敦住
都係做吓啲粗重嘢 做吓看舖
就無謂了
啱呀 呢啲牛工應該可以喺其他大城市搵到
我見Rightmove 有幾多oldham嘅 new build
嗰區如何?
巴打我想問下 Stockport 區 既治安分別係點, Stockport 好大。

除咗Edgeley, 仲有Cheadle Heath, Marple, Offerton 等等等等

Blackfriars
好靚
樓主點睇Warrington
屋企人考慮緊northern Manchester (prestwich/whitefield)同埋Warrington 買樓budget大約200k
傾向new build 但Warrington就比較遠Manchester

想問下意見
請問英國人工扣稅制度係點?一個月扣埋稅、醫療 會剩到幾多,謝謝
有咩銀行有Cantonese service? 唔計東亞
英梓傑都過埋嚟
點睇wigan嗰邊?
識我?過去偷下人野,教下水都夠買樓
想問下巴打Harrow情況點樣 好唔好住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞