你問我答 英國曼城BBC

438 回覆
71 Like 16 Dislike
近排見到多左好多人問關於英國移民嘅問題,但係好多意見通常都係嚟自一啲冇喺英國住過嘅人
我喺連登都讀過唔少人對英國生活+文化嘅誤解 我就唔更正啦

我係bbc,所以對呢度嘅本土文化 同 生活知識會比較清楚
我亦都喺香港住過,所以知道同香港有啲咩分別
當然啦我對移民同申請BNO嘅程序唔係特別熟悉,因為我唔係移民嚟嘅
但係我都想盡量幫到一啲有心想移民到英國嘅人,甚至係已經搬咗嚟英國但係有嘢唔明我都會樂意幫忙 識答嘅我都會盡幫

例如 邊一個城市好住定唔好住? 喺呢度生活有啲咩要特別注意? 生活指數? 難唔難搵工? 治安? 普遍物價? 英國同香港嘅XX有咩分別? 種族歧視 排華嘅實況? etc

第一次開post 有咩講得唔清楚 請見諒
曼城唐人街係大陸人多定香港人多?
Big black cock
英國曼城買樓收租回報好唔好
易唔易搵工?
治安?
同小朋友一齊移民住咩城市到較好?
BBC識打中文咁勁
邊區最多支那人
Lm
藍領/白領嘅工 英文要幾好先搵到(例如大約ielts幾分)
有d人話9up 錯哂grammar都得
有d就話英文差無可能搵到工

btw 你係香港住咗幾耐?中文都好好
想請教樓主, 通常sales係咪只會請本地人? (要見客果種sales, 唔係街鋪果種)
利申, 我英文流暢度OK, 但唔係native speaker
想知藍領(非專業)係 5天/ 6天工作?普遍工時幾多?
開完post走撚左去
但相比之下,London 唔係比較多工作機會?
Manchester 同London 好難抉擇
小心係地產agent
曼城而家好多人饅agent
FB GP
勁多曼CITY"熱心"人仕
都係多大陸人 多數都係廣東人
其實我覺得好過好多其他城市 因為曼城比較發達 樓價冇倫敦咁高 同埋多學生 如果你買市中心果啲通常都租得出幾好嘅價錢
up your ass my love
睇吓搵咩工 其實而家疫情咁樣 連本土嘅失業率都高左
醫療機構相關嘅工作 好似護士 caretaker 都係缺人
但我覺得有心揾唔會揾唔到 可以上LinkedIn upload 你個profile 最緊要係confidence 同唔好怕講英文

相比起香港嘅話 英國in general 嘅治安都唔係話特別好 但相比起Birmingham, Bradford etc, 曼城係叫ok
曼城南下嘅地區會比較安全 好似Didsbury, Cheadle etc 樓價都會因為地區越安全而越貴

其實我都幾建議曼城 或者南下嘅城市
曼城係因為呢一度嘅chinese community比較大 小朋友可能會覺得容易啲fit in
南下+Midlands嘅城市生活物價可能會貴少少 但唔大分別 治安比較好 啲人posh啲
Oxford Cambridge Bath Nottingham York (York係北上) 我都幾鍾意
但有翻個唐人街 買野會方便啲
做你好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞