你問我答 英國曼城BBC

438 回覆
71 Like 16 Dislike
每個城市都有好同唔好嘅區
北部+西南部好過東部+東南部
係一個比較窮嘅城市?白領嘅opportunities 可能會低啲
Birmingham係一個多中東Muslim 住嘅地方 比較diverse
治安好 交通方便 就好難平

我冇喺London住過 但我親戚話
最好 西部>北部>南部>東部 最差
其實住London住得近市中心 租就貴啲
住得outskirt嘅 交通費就貴啲 所以差唔多?

如果上班族可能住Underground Northern Line附近會好啲 因為係run 24小時

如果有揸車 可以住outskirt
我知好難會平, 所以唔敢揀zone 1, 2
係youtube見到介紹zone 4 Colindale 好似唔錯咁
https://youtu.be/deL7rRLGDBk
BBH
BBC
住緊曼城巴基區
mediacityuk 唔係話雞犬不寧咩
我見剩係洒店啲review都屌哂鬼
話外面啲人好嘈
好少人揀住Zone 1 因為真係貴
住Zone 2 嘅可能都係就返工
通常上班族會選擇同另一半/同事/朋友share?
Colindale 好似係幾平民嘅地方 睇落ok
希望你揾到合適嘅
買樓收租嘅就唔清楚唔好意思
但住嘅話兩個都唔錯
Sheffield 會比Leeds 平少少
個人覺得Leeds比較發達 同 Uni of Leeds 係幾prestigious 嘅大學
可能香港人會鍾意Leeds
因為Sheffield 生活比較平凡簡樸
醫療工作人員每個城市都需要?冇話邊度特別好
咁specific嘅醫療工作真係要睇邊到需要人
可以睇下https://www.jobs.nhs.uk/ or indeed.co.uk or linkedin.com
London通常都係最需要人 因為大城市
睇下你自己鍾意住邊啦~
後生冇包袱嘅住London could be a good experience
最唔想就係倫敦,貴到癲
住得近市中心其實踩單車都ok
好多人都係踩單車 曼城都幾多單車徑
好過揸車 因為市中心泊車 養車都貴
可以睇下置頂文邊個地區適合你
Nooo 係普通藥房盒裝果啲有津貼!
中醫暫時未有 因為都仲未咁普遍
但我爸媽睇開果間中醫真係好忙
其實單車上唔上得巴士同tram?

單車好似仲好過巴士,有啲巴士1個鐘1班
想請教下,駕車送貨有無巿場,易唔易找工作?
上indeed search driver
我都希望你快啲過到嚟 可以live your dream
讀大學就入多啲society 識多啲人啦
因為好多international 學生嚟到會因為唔適應而收埋自己

英國亦都係一個好diverse 有好多唔同種族人嘅社會
依度有白人黑人中東人etc 可能會有語言障礙/ 每個人都會受到stereotypes嘅影響 而有prejudice
但其實好多人都係新移民 好善良 好nice
最緊要係互相尊重

另外如果又讀master又part time 可能會有啲辛苦 又會覺得唔返工唔夠錢洗
所以要balance好自己嘅時間 同 每個月嘅使費喔
謝謝
Yessss 兩個都上得
巴士睇下咩公司同班次啦
有啲真係1個鐘1班 有時遲到有時早到 dayrider加價到£5 我真係搭到唔想搭
如果單車踩20-30分鐘左右都係ok
但提提你依到天氣真係唔好 落雨落雪嘅時候你可能會唔想踩
All the best!
某啲區
其實每個城市都係咁 有治安好同唔好嘅
做好research就得

Bham 只係個比較窮嘅城市 a little rough
London 一定易揾過Manchester
但Manchester 都應該ok
依度好多寫字樓
係唔知疫情對依個行業有幾大影響姐
IT我覺得London多啲opportunities
我覺得唔係讀專科讀master就真係冇乜用
好多人都會注重經驗多啲
你係做開果行嘅我覺得ok

Public sector/ NGO 好廣 有冇specific啲?
考車牌 做uber 或者 Amazon/DHL送貨 我覺得都ok
依啲唔係好需要講嘢嘅工作
我都識得有人喺Amazon warehouse度執貨
疫情個個喺屋企 所以個個都online shopping
變左人手需求多左
希望幫到你
興~
小學中學大學都興
睇過新聞話英美都鼓吹Ed tech + 領先?
希望幫到你
睇下係咪讀專科囉
有啲工係一定要有master嘅qualification先請

如果商科/普通啲科我覺得佢地會注重經驗+extracurricular 係咪master 唔係咁重要
好似參加比賽/ work experience/ internship/ volunteering
好多讀商科嘅朋友揾到internship之後有offer 請佢畢業後返去幫手添
希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞