Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
畀我揀一定係2470 2.8
你有無攞過2870上手?我第一眼見到實物就畀佢嘅粗壯嚇親了
影樓做野先會考慮佢
自用連2470 2.8都嫌重了
28-70 方便開工,但自用就不了
重到喊
單一支28-70做到七八成35+50+85三支定焦,我覺得好好,同埋拎慣小白既,其實唔會覺得佢重。但呢家想買都冇貨,閒閒地等到新年後,重要食list price

btw 影bb,定焦既話 50mm 係最好, 35mm 要隊得好近,會有變形,85 就太長要企好遠
thank you 兩位分析
買支rf50.8 用到有街價
其實rf50.8 唔係好差啫
不是,係就算list price 都要過埋新年先會有貨
其實支f2 同f2.8 好似ef 小白vs 小小白。重幾百g, 爭幾千蚊,但就大一級光圈,你要用到f2 就自然要買果支。

講畫質支28-70一樣超高,防震都一樣玩到八級,真係睇你有冇呢個需要

正如24-105, 得f4但平幾千,輕少少,都一樣有佢既market
其實f2呢支性價比係好高,我認為仲高過2.8
如果28 70會用得盡 就買得過既
我個人就prefer 拿二支 50 85定焦
35 85
1535 +85.4
我岩岩24-105 升左做24-70
冇投訴 好好用
28 70 真係太重同太貴仲要冇貨
有budget body 加24-70 and 35 會幾好
直上大三元冇煩惱
但鏡周圍都冇貨
我仲差支ultra zoom
依家上canon offical 買大三元其實同街價差唔多
有hsbc red card 可以食4%rebate
但要等成個月

85 f2 我冇因為有支135 f2
但睇review 85 2 都好好
依家睇到2870升到二萬,咁就咁抵了
買50 1.2,再等135啦
有135真係唔會再點諗85
有冇用過副廠嘅RF轉EF環?
分別同正廠大唔大?
暫時有咩鏡用接環係會error?
係呀 我有大三元 加EF 135 同RF 35
可以等RF 135
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞