Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
比起以前我拎d500d850果D已經輕左好多
恭喜兩位 24-105用唔盡部r5既性能,好快再增添成員架啦
我果部都到左,呢一兩日有得拿貨
我見官網寫經官網登入買就自動登記保養
咁我係咪即係全部野已經預先幫我登記左保養?
另外加錢換果張CF卡應該都無保養架啦?
啱啱上r5,想買多部rfmount 既做副機,一係就r,一係就rp 架啦,唔知邊部好,比d意見?
等R6跌多啲
副機整部APSC咪算
副機不如試下其他廠 我用緊fuji
我果部都到左,即刻試下去打雀
用6Dii時影唔到既野終於都搞得掂
rf2470 2.8同rf24105 個畫質爭得遠唔遠?
聖誕大家入左咩新玩具
用緊24105 感覺上插落r5跟唔上r5既畫質 放到2 300%會有D軟
諗緊遲d上 2470
訂左85.2 ds 成個月, 都唔知幾時有貨😔😔😔
我預備入r6,但2.8真係好吸引
入左張cfexpress,連拍快撚到
呢兩支鏡根本唔應該比畫質
一講訂貨。。。又send 個email 去問下我隻vnd adapter 去左邊先
影太快,揀相好辛苦

我得支50.8 冇乜開心感覺
但我就係coneern呢樣,係咪值比多9k去升
本身r6 防震同iso都勁,就算24105都可以用超慢快門,要散景不如換支85f2
唔係所有情況都容許慢快門,食飯影張合照,餐廳暗少少用f2.8, 1/80 隨時已經6400iso, 唔通你用換支85黎影?

當你硬推12800黎影,2.8個景深就係淺過f4, 出黎個感覺就係有唔同

大三元只會有買貴冇買錯
所以我就係話唔比畫質咁比乜
食飯合照呢啲都唔會影一張就收工,我通常都撳夠3張,講到尾我都想一步到位嘅
而且為免合照一個前啲一個後啲我都會收光圈
我想講既係影到定影唔到既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞