Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
1.2 兩皮呀
想問問eos r 有冇bird eye focus
咁唯有都係r6啦
諗住遲啲nikon跳返過嚟,本來諗升z6ii 定r6
綜合返娘家幾個理由包括鳥朖、body防震7級(睇肥佬講)、有支rf100-500、鏡平過nikon、紅圈鏡 (nikon z鏡身樣衰)
Z6ii on99 z6仲抵
仲有最緊要嘅反mon
100 500 有排都冇貨你買
等多半年有2888㗎啦
使買1858
買個tele 2X 咪可以囉
2888 800mm F8.5
1858 F7.1仲收多兩級
但2888 又未知價 仲要唔知幾大碌
內變焦先大碌啫
canon放棄咗好耐
不過都係得patent 未必出
100500好貴喎,1.2都貴
你手上有Ef就用ef
冇晒聲氣
100500個價凸晒眼,200800應該仲高
買個tele 2X 算
幾時先跌到萬尾 想買支打雀
應該會正價賣多3-4個月最少
等到武肺過撚咗 應該就會多返貨
不過多謝支那 應該下年都未必有正常供貨
Canon 5D Mark IV 影人像/影精品 買EF 50 f1.2L 好 or 買EF 85mm f1.2L II 好?
機同兩支我都有,影人一定揀85, 但兩支放大率都低,影唔到product

可以揀的話,85.4 其實值得考慮,對焦會準啲又快啲,重有埋防震
EF 85mm f1.2II 唔建議?
85.2 係我最鐘意既一支鏡 只係用左咁多年,跟過幾部body 後,我會話如果你會upgrade 上R5R6 就go ahead, keep 番喺單反多幾年,就85.4 好過
EF 85mm f1.2 II VS 1.4 IS 真係15/16,一支有1.2 大光圈,但可惜有時會有紫邊。1.4 就有IS ,對焦較快/準確,但無1.2 既迷人大光圈。很早前係showroom 試過。
85.2 最大問題係用喺5d4 時對焦唔夠準,一爭少少,尤其影眼,contrast 高,啲紫邊就爆晒出黎,變相大家都爭少少先focus 中時,個output 1.2會比1.4差好多

所以真係睇用乜body, 尤其R56有防震,完全唔需要諗一定係揀1.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞