Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
到底細枝重要定係畫質重要
好難決定
有無ching有f4 同f2.8 相關經驗分享下
如果你for 影人 就買2.8
唔多影人f4就夠既
係覺得200個壓縮感好似唔多夠,想換枝100-400龍仔或者死馬,但都1.1kg,驚買完返黎連街都唔想令出去
rf 小小白 + ef小白 應該最好 兩支無法互相取代
如果影風景,真係大白好過,識唔少上大東既人都會抬大白上山
其實f2.8 同f4 唔會有大分別
控制主體同背景距離比較重要
呢d f2.8係出job用。想靚就定焦啦
你要睇埋佢觀看距離㗎喎
你睇A4 size嘅距離睇8mp billboard啲格實大過磁磚
EF 70-300勁好用 可以勁粗用 有諗過買支新嘅70-300取代用咗兩年幾嘅70-300
表示渣住支 Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD (A005) 唔知點算好 唔想放棄300 但係又想upgrade要大光圈+畫質
RF 小白 1kg 用起上黎係少重
同埋都唔係大碌
但各方面都一流
同埋如果買左小小白你又會想上小白既話
不如一野上小白算啦
有budget 直上大三元
冇煩惱

不過小小白真係好cute
估唔到tele sharp過wide
RF 呢兩支爭太少,冇呢個焦段既,真係唔太洗諗支小小白
琴日拎住r6加小白冇頸帶行左個幾鐘都ok,唔會話好攰,都輕鬆嘅
其實而家啲機唔係插200,400定嘅話 其實都唔會太攰
R5/6 + RF小白 2kg都冇 重係重在帶埋其他野又filter 又腳架 又幾枝鏡
https://youtu.be/Tf5zfsNRhv0
個紫邊勁到嚇一跳
睇黎要用ps汁
行山 RF 大三元 加支腳都OK 既
有無ching 去開邊間借鏡頭
心郁郁想試下 小白 小小白 ab下咩感覺
有得試埋RF鏡仲好
以前同未來既毒氣室
等到21年 頸都長
不過而家咩都無貨
時代 fortress 有齊大三元display
可以去撚下既 但有冇小小白 ab test 就唔知啦
依家周圍都無貨
想買支15-35都冇
好啦 謝謝巴打
小小白千六美金賣$13,180真係貴咗D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞