Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
RF 鏡對焦再快啲

另外鏡身有陀螺儀,所以夾R56防震可以再勁啲, e.g. 2870好似去到七定八級防震

ef 加接環個size 其實同rf 鏡差不多大,頂級L 畫質又唔會爭太遠,除左小rf 果啲細size 外,其實真係冇乜必要同spec 升RF
所以都係睇自己需求,靚果批EF鏡對焦都唔會慢既
睇自己有冇需要追全面性D 既對焦/IS囉,
個人覺得RF必買係35.8,輕平Sharp有IS

如果淨係畫質我覺得就繼續keep EF都得,我地樓豬都係EF鏡之鬼
認真問小弟用開fuji 想開發埋full frame

想問點解部rp人見人diu 又 RIP

利申無乜拍片同連拍嘅需求
啲人都係話dynamic range 垃圾,執相有限制

我覺得唔連拍唔拍片唔執相玩rp其實冇問題,又唔係貴最多入二手蝕極都有限
想問下點解用r5,r6拍出黎既4K mp4係電腦用player睇唔到,用咩先睇到
仲有點解r5影4K都可以過熱
張CFEXPRESS等於NVME ssd 係咁上下
H265無電腦可以就咁解 除左M1
EF 鏡對焦都已經超快,就算85.2都勁快,真係好難有動力upgrade 上RF, 例如本身已經有

我都有啲啲後悔入左50.8 而唔係35.8
貧窮限制想像
人地EF追RF唔係動力,係財力
EF 85L係紫邊王,同RF 85DS無得比。

其實Canon收人皮幾野一支錢,光圈葉都仲係9塊,有啲牙膏囉。
買RF85 要買ds 兩皮幾重要無貨
有冇人聽日等毒氣室開門
intel新 u 解得仲快啦
可能放lunch 去
有1636 2.8 二代
2470 2.8 滕龍
小小白IS
135 2.0

但升RF 同轉會無分別
咁睇你自己覺得畫質夠唔夠囉
除左畫質,舊鏡有機會用唔盡個連拍,同埋追焦都可能唔盡
我早飛日試過拎支小小白影鴿郁少少都追唔到

長遠計梗係RF鏡有潛力既,夠用咪繼續Keep住,不過1635II就可以換啦,畫質都唔係好掂
電子快門,照20fps

唔係打雀,呢啲鏡影人跑一百米都追得切,完全冇需要換
咁電子快門唔係咩地方都適用
追焦追唔到200fps都冇用啦
啱啱上毒氣室試R + 24240 比想像中正好多,zoom 爆再放大仲係好sharp
呢幾年間間廠啲天涯鏡除左光圈之外畫質真係0投訴 有防震仲可以壓低埋快門
但記住相機個mon 係推sharp 左好多架囉

btw 天涯鏡用黎影景係好方便既
R5/6個防震真係好正
手震撚用RF小白200mm都可以手持1/30快門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞