Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我諗對我用嚟講都好少師兄講嗰啲情況最初入坑玩6d2 2470f4室內影都唔覺有咩問題,仲要講影啲可能郁得快嘅嘢就更少
你啲女皇頭仲有冇,想同你收
還好 但24-70 係24MM 最近放大 好過105
#metoo 大白真係出年都未有
食飯用iPhone影合照算,反正唔會有人讚你張相暗位少noise,最緊要無人合埋眼。
同意,呢啲場合用相機好麻煩,除非大家都係影相開一班人
自己一家大細食飯用相機都麻煩,咁不如咪鬼玩相機
老實講 我相機多數都係去影風景 人就視乎情況 合照通常都係用手機

相機你點都要花時間set,慢少少通常朋友屋企人已經會嘈
麻煩既唔係攞相機影相,而係影前影後都會被人嫌
R5 Timelapse功能,我較左無限張,有無方法停,我㩒極都唔停,唯有熄機
我部相機九成用黎影人,不論係屋企人定出job. 如果對應呢條thread ,純影景用24-105真係夠,唔洗上2470

其實自從可以m mode 行auto iso, 真係大部份時間都可以當傻瓜機咁影,去到R5更甚,拎部iphone 影,解得鎖黎我用部R5都已經影完
iPhone影相唔使解鎖㗎,清
iphone 個sensor 就算啦
除左影開班人之外我反而避免用相機
仲會俾人覺得扮嘢
你自己唔覺扮嘢咪得 洗咩理人點睇
親戚食飯三姑六婆開幾圍,合照時衝出去講我影
比佢哋影仲衰
可以點扮野
影合照夠用,室內無閃燈分分鐘好過大機影。
巴打們想問吓如果一陣間出旺角想買R5同埋rf24-70係咪九成冇貨買唔
依度無人答倒你依條問題
自己去舖問
行晒成個旺角所有相機鋪都冇24-70⋯唯有入住支35先....
[img]https://na.cx/i/aiu6mVx.png[/img]
支35呢家咩價位
3540...我呢個價應該唔係最平不過應該都係爭10零$20費事周圍行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞