Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
用緊eos r想買枝大光圈85mm 有冇介紹
RF鏡好貴我預max 7000
求介紹
rf 85 f2
samyang 85mm f1.4 rf
用ef 鏡
Sigma art 4000-5000
Ef 85 1.4 L 8900
三陽85
其實sigma 果3支 已經好夠玩
係差緊d 變焦大光圈
諗住買55-200水貨 問咗好多間都無晒
不通真係要買行
amazon 有無?
睇過都唔平 仲諗住水貨千幾蚊 平平地咁玩
舊Canon APSC user, 想入 R6
有幾支 EF lens 但街冇 adaptor要訂成個月
入 R6 + 24-105 4L package 用住支kit 玩一排先係唔係good choice?
24 105L 夠曬玩
之後仲可以入埋RF 小小白IS
但RF 小小白正價買唔太抵
直上RF 小白啦
我唔係d咩專家
純粹有感而發
啱啱M6ii轉左R5
上個月官網買機時買到2470 2.8
宜家日日都想買到RF鏡
暫時係街買左支35.8官網訂左支50.8但又唔知幾時有貨
一直等緊想買到85.2DS同50.2L
RF鏡真係一鏡難求
如果你有EF鏡係手我覺得真係買R6 kit諗得過
一來宜家官網2499買到CF
adaptor訂到就可以用返EF鏡
我慘到想買個直倒都買唔到
係官網見到大前日終於由缺貨變到可以加入購物車
但就無寫送貨約需幾耐
搞到宜家我都唔敢訂,驚一訂就無了期咁等
寧願博街有得賣算
我個vnd adapter, 八月尾比晒錢,今日再追,終於話一月尾到貨再安排送貨,比錢果陣寫一個月,等足我五個幾月,多謝晒
咪係囉
屌那星
Sony出左支35.4GM嬲撚到我想買多部起碼有鏡買
我都明日本又話廠著火又話疫情
生產出問題
但身為用家有錢都買唔到想用既野真係堅系火滾肩系膊頭呀屌!
24 105 4L 好似可以玩一排又輕便可以常用
我有支 EF 小白,唔諗RF 小小白la
訂咁耐真係CLS
是咪最basic 嗰隻都要訂咁耐?
宜家訂我諗你都有排等
全世界adaptor同RF鏡都缺貨
最慘係食炒都買唔撚到
我見傻閪大陸個濕鳩淘寶有但唔知係咪真係有貨
真係有衝動想係淘寶買
但過唔到自己果關唔想比啲大陸閪賺
冇寫即係好快有貨 快d 買
再唔係買之前打去問下
我rf 大三元全部canon 官網買
出面一支都冇
我上年訂100-500 到依家都未有
85 DS同50 1.2 就訂左一個月左右

50 1.8 有EF 我就唔買了

我估過埋新年都未有貨
官網85 50 同100500 都要等三個月

DKLM雖然真係MADE IN JAPAN
但武肺一野KO 曬D 廠
都唔知等到幾時
我都係 比幾萬想買三支鏡都冇
星際最basic 個個炒到2380
Basic果隻
十月中Canon官網訂
十一月尾寄到黎
果時只係寫等一個月
35.8 7月尾買
大三元 8月尾買
買左隻Adapter 夾枝騰龍/Sigma 100400&150600用就算
我諗應該都有排用
手痕見到大陸有隻tilt shift adapter, ef 轉rf, 好似幾好玩 有冇巴打玩過呢類adapter, 會唔會成像圈唔夠大, 迫住用番apsc mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞