Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
A1太勁 希望市場對RF系統需求降低
等我買埋幾枝.2定焦
A1出唔等於RF鏡會跌價,佢咁高嘅spec要成5皮野,依個價都入到r5+rf鏡
其實係我FF
A1係勁 不過body已經5皮
我買R5已經好肉痛
玩咁多年相機仲睇唔透咩不嬲都係你出一部勁啲 我又出一部勁啲唔通睇到其他廠出部勁機就賣鏡轉system咩
body 既野愈遲出實愈勁架,不過比部A1你,50mp 30fps 你有幾可會用得著 我部r5開20fps 都嫌揀相揀到眼花

R5呢家始終都係the best平民機
諗起以前仲係單反年代,canon定nikon出完一部D4,之後可能canon又會出1dx打佢,但依家無了,同sony打
估唔到Nikon搞成咁....部D6冇人理
nikon 完全輸到無晒影

canon 真係靠r5 r6 先贏番一鋪,之前輸左幾年 好彩追得番
R5已經算貴族機啦
兩大廠唔肯早早全轉無反
canon都整部eos m 頂下先
佢竟然出部nikon 1
巴打 你個po畀人拎左去Sony fan po 貼堂中
3萬蚊邊有可能平民機
係都R A73 A7c
R6個價暫時都係貴
R6個價仲有部A7R4係度射住
慢慢
一向萬零蚊果個range 都只係入門, 兩萬零係主流業餘專業都用果個range, 再上就到flagship

見得最多既一定係5系機,重唔係平民機

我反而想知A1 粒電玩到幾耐,R5 evf 開120fps 舊電倒水咁倒
咁6系係咩機
一向6d 果啲都係入門ff 黎架啦

等左剛好五個月先到手
Rp同r?
係咪因為疫情先會咁耐呢
普通版已經夠我用
本身都係drop in adapter渴市
跟住RF鏡升價 又無貨 好多人轉玩番EF鏡
連普通adapter都升埋價
我都係得普通版
依家等小小小白出 ...
我買黎插龍仔1848 8568
夠哂
RP 係唔入流既玩具

R...試作品
新手一開始就買R6會唔唔係咁好
仰缻五係應該買部平啲嘅用熟啲先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞