Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
新手求教
唔係好識影相 想影車 飛機 同埋人像多
暫時睇中80D/90D 想問邊隻啱用啲?
或者有冇邊款三位數型號推介
3位數狗也不屌 建議買二手90D 加枝 70300 ii 同50.8 (assume你影車啫係影巴士)
認同
3位數真係隨時衰過一部iphone
多謝Ching解答
二手機/鏡有冇話去邊度買比較好?
三位數都係得850D
仲有200Dii
二手野撞手神架咋, 無話邊間好
想平就捕下肥花/旋轉

樓上師兄推薦果兩支鏡都唔貴,建議買全新
特別係支50.8,我幾個月前買全新水貨都只係$620
收到
Thanks 兩位Ching!
Rp+50 1.8 2樣都冇IS/防震 如果有時玩下長少少既曝光 大風到支腳 係咪會好明顯
想要輕 諗過R6+ 50 1.8 但r6價錢差好遠
唔會好震 以前單反都冇防震 過安全快門就唔會震 但RP垃圾嚟 買rp不如買6D2
用緊6d 用開d鏡支鏡都有IS 唔想上6d2
Rp有咩缺點
垃圾電
6d2 cmos(同升6d2冇分別)
垃圾性能(仲廢過6d2)
無用過RP,純粹好奇個性能有幾差?
利申用緊6D2
除咗粒電細啲 連拍廢啲 日常用我覺得無乜問題價錢係最大嘅優點
呢兩個問題相當大 諗唔到6d2有咩比唔上
rf mount
依家都叫好啲 有 50 1.8
之前啱啱出嗰陣 枝枝鏡都天價 如果真係因為窮而買rp唔買r 咁不如用番單反 仲抵用
24-105 non-L + 35 1.8都夠影
老老實實,除左連拍慢啲舊電細啲,無咩spec係廢過6Dii。價錢反映一切啦

我部前日都到左喇
之前用M6 ii,第一次上FF
重到PK,但手感同影出黎真係正好多
個個都有聖誕禮物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞