Canon 用戶討論區(22)一闊三大

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
玩rf 50.8
有RF BODY 就買返RF 鏡啦
雖然想買RF鏡都冇貨
eos m6ii 孤兒仔留名
樓主部m50ii je
我都係 有冇買鏡?
升Rp
有11-22, 22 f2, marco, 55-200, sigma 56 f1.4
你覺得55-200好唔好用 我買咗m6ii無耐
想買55-200同 32 f1.4
我有kit, 22f2, marco, efs10-22, 加一堆L, 我想補支18-150多過55-200,一支過就係一支過,方便好多同埋水貨都係2200$攪掂
唔建議
如果你用tele 果段 買支18-150 仲好

支天涯遠焦 畫汁好過 55-200
我見55-200 水貨都係$1400左右 再加枝32 f1.4唔會好貴
但係18-150就貴d 同埋本身有枝kit
諗住kit +55-200 可以做到18-150效果
大家都有買22 f2同 marco
可唔可以分享好唔好用??
推薦18-150 原因係 畫汁好過55-200
55-200 收光圈 中間都勉強可以,但邊緣真係接受唔到
如果你本身有 近焦 就無計了~
22 f2 變左常用鏡,等效35mm
好輕便, 幾乎必入既鏡

marco 樂趣更大,而且支鏡又平
m鏡頭枝枝唔算貴真係容易買晒
師兄 如果有得揀你會用32 f1.4定 22 f2?
剛剛手痕影左兩張, 用 EFM 28mm marco
why not both
一支等效35, 一支等效50
睇你平時點影, 35 就通常連人帶景
32 f1.4 就景深淺過支 22 f2.0

你不如問sigma 果支 30 f1.4 同 原廠 32 f1.4
因為啱啱入手m6 markii
資金有限 又想試多d鏡頭 諗緊點入鏡頭好
冇咩鏡頭喎。。。
依家原廠都有6枝
32.4 好玩啲,始終景深淺好多,但22做鏡頭蓋就方便啲,始終35mm 咁上下汎用啲

支marco 純粹係平所以手痕買 夾支led 燈屋企影下product 係方便既 但認真影都係用番100mm好
唔該師兄 我應該會入枝32 f1.4
我記憶係8支,副廠sigma三定和中國鏡幾支
我覺得求其買支大變和喜歡焦段定焦算了
RP = 垃圾機
加多少少買R
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞