我的英雄學院漫畫討論post (11)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
無啦啦殺自己細路 都痴撚線
火佬原來勁關心佢
比條爛面佬講到十惡不赦咁
火佬後生睇落其實冇之前諗到咁痴線,係太執著要生個仔出黎超越NO.1, 結果個仔偏執到咁嘅地步, 仲想郁自己家人,都幾癲

佢果句好好看著我同佢老豆成為NO.1 講嘅野一尻樣. 父子即係父子

呢條線真係幾好, 我都想知最後會點解決, 比親情感動到好似太路, 落手殺佢又好似冇乜可能, 會唔會最後真係失控自焚
我覺得係作者依家先黎想洗白火佬先寫到完全交曬個波俾燈矢咁....
火佬初登場果時明明就係十惡不赦咁樣
點解個個睇到好似得燈矢自己錯晒咁
佢嗰時都係7-9歲細路仔 由細比老豆灌輸佢可以超越到AM
到咗有缺陷就比老豆叫放棄 即係毀咗個細路嘅夢想
係呀老豆係關心佢 但內心更加渴望生到個完美品
真係咁關心佢就唔會生多兩個 學醫生講 隨時害多兩個
其實呢話都幾明顯講緊火佬由頭到尾都對AM好唔憤氣
唔係關心幾句就唔係叫拋棄佢
中間有頁焦凍出世都睇到晒咩事 火佬個樣興奮到 擺明生完美品先係TOP1
當然燈矢自己都好L固執鬼唔知佢係火佬個仔
細個就有精神病 佢就擺明係痴撚咗線架啦
但根本冇人同佢糾正過咩先係真正嘅英雄 反而一直比老豆嘅理想洗咗腦"你可以超越AM"
夏雄焦凍出世前後幾年一直努力SHOW比老豆睇 點知有日比老豆講你唔得架啦 點頂得順

雖然呢話睇得出火佬嗰時都仲算個人
但一邊叫燈矢放棄另一邊CHUR爆焦凍嘅原因係咩我好好奇
成個人變咗咁

不過我都同意作者應該改過設定我睇嗰時硬係覺得奇奇怪怪
師兄唔洗咁激動。我睇今集其實成個感覺係夾硬黎。我feel到佢依家想改寫到火佬當時都唔完全係壞老豆同都叫有關心叫停過燈矢,但因為一路以黎之前寫火佬寫到咁仆街同埋加上佢經過燈矢既事都對焦凍咁,搞到依家講燈矢呢段好唔make sense成個感覺。
唔激動呀睇開2cat啲人覆都差唔多咁長
作者其實都係想寫火佬係好矛盾嘅人
一邊見到個仔好傷叫佢放棄 另一邊其實見佢唔掂就想生過另一個
有啲人會只係睇到前者睇唔到後者反而先係一路以嚟講嘅重點
我覺得設定就肯定改過架啦 不過都豐富咗個故事嘅
起碼火佬後期啲焦凍癌係解釋到 佢以前都係正常人嚟
不過我估下話講返火佬點樣變到真正嘅衰老豆應該會更make sense嘅
同埋我發現作者雖然度橋叻 但寫心理描寫真係差啲
我覺得有啲位可以寫返佢地內心OS會更加易理解
都幾明顯個故事係改過
之前一路都係暗示endeavor操到燈矢痴線、令燈矢意外燒死、冬美夏雄失敗品就直接無視、焦凍受同樣嘅苦
而家變咗燈矢一早被放棄,係洗咗腦同自己太執著先變痴線
咁樣寫應該係唔想觀眾太鍾意燈矢
要睇下作者點完整轟家既故事
要完整個故仔其實好簡單,只係差在作者會點舖排
可以講做本身炎司一直以ALLMIGHT做目標,生左燈矢之後本身想操但係因為怕佢整親就唔操佢,到生左焦凍之後又怕焦凍會步燈矢後塵(加上佢本身身體質素就係完美)就谷爆佢唔理焦凍感受
燈矢始終係大仔,父母角度點會唔錫佢呀,哩D野好易兜,差在觀眾受唔受
我自己覺得轟家哩章可以整夠5話,分前後真係唔夠喉
怕焦凍步燈矢後塵所以要操佢係咩道理
轟佬話為左燈矢多數係講緊大話
但一個都有表露到惻隱之心點樣重覆犯同一個錯係個問題
都幾明顯個故事係改過
之前一路都係暗示endeavor操到燈矢痴線、令燈矢意外燒死、冬美夏雄失敗品就直接無視、焦凍受同樣嘅苦
而家變咗燈矢一早被放棄,係洗咗腦同自己太執著先變痴線
要睇下作者點完整轟家既故事
要完整個故仔其實好簡單,只係差在作者會點舖排
可以講做本身炎司一直以ALLMIGHT做目標,生左燈矢之後本身想操但係因為怕佢整親就唔操佢,到生左焦凍之後又怕焦凍會步燈矢後塵(加上佢本身身體質素就係完美)就谷爆佢唔理焦凍感受
燈矢始終係大仔,父母角度點會唔錫佢呀,哩D野好易兜,差在觀眾受唔受
我自己覺得轟家哩章可以整夠5話,分前後真係唔夠喉
怕焦凍步燈矢後塵所以要操佢係咩道理
轟佬話為左燈矢多數係講緊大話
但一個都有表露到惻隱之心嘅人點樣重覆犯同一個錯係個問題

endeavor慢慢變差
所以3姊弟視角唔同 先會對老豆唔同態度
冬美視角 老豆仲未痴 見過老豆正常果時 所以先對老豆比較好
夏雄果時 老豆已經痴痴地 直接比老豆無視
焦凍視角就係已經痴撚左線
可能會分前中後篇嘅
同埋焦凍回憶個陣有一個分鏡係燈矢重係到
所以時間線應該係
焦凍受苦個陣燈矢重未死不過被放棄
而唔係燈矢死咗先先搞焦凍
因為一開始淨係轟個角度睇 咁咪好似佢勁衰囉
依加用返火佬同老婆個視角睇咪會唔同
佢操爆轟咪諗住燈矢見到個完美細佬自己會放棄
好似佢冷落佢咁
我地睇會覺得佢咁做好on9
但係火佬本身就係唔太識處理依啲野
吓 你點睇到的邊度講過佢為咗燈矢家暴個仔同老婆
其實佢邊有打過
估囉
拎住支棍 跟住焦凍嘔埋出嚟
動畫仲要係冷媽過嚟護仔時啪一聲wo
冇需要畫出腸 焦凍憎佢憎到爆
地獄教官咋
佢細個比人24h操到冇得玩緊係憎佢
焦凍個bb樣
感覺一直逐d逐d洗白緊老豆 但係都ok 唔算毀人設
好鍾意
成家有問題先迫佢癲
問題係佢喺燈矢死後都未醒覺,
呢個位我就諗唔到點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞