我的英雄學院漫畫討論post (11)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
Twice已經被遺忘
人死如燈滅
lm
twice都唔鮮明
佢背景有深度,但呈現出來就只係佢想要朋友,同埋成日做錯野後悔
換言之佢只係咁啱入咗敵聯,佢出生係英雄個邊都得,無理念的完全
唔好意思,我追左好耐po, 發配我自己的睇法同各位連登仔睇的完全相反,我成套野覺得敵聯合好有魅力,其實佢地壞唔晒,只不過係因為背景令自己變到扭曲,各人有各人的想法,不過大路的目標都只有一個:
去揭露呢個偽善的英雄制度同社會

以下有幾點主要的情節令我咁諗
- 荼毘細個俾仆街呀爸知道自己冇冰的能力,就受唔到重視,仲要見到社會對安德瓦咁高評價,其實好撚慘
- twice仲慘,俾個25仔呃左信任,最後為左同伴死。屌班英雄老母啦,用埋晒d拿渣招,係就堂堂正正出黎打過。
- 最近的魔術師雖然一直以黎都冇咩筆墨講佢,今次簡單交代左佢背景,祖先劫富濟貧但俾社會定為大罪犯。而現實中的制度又幫唔到窮人,所以佢思想先咁扭曲。但今話見到佢冇諗話就自犧牲自己去救同伴,嘩屌,乜咁撚型既

講真係英雄果邊除左丁丁同廢久,我真係見唔到仲有邊個肯博左命去救同伴我近一年的情節睇到的係一班主角靠主角威能,係溫室下好輕鬆咁成長個個偽善左膠裙腳仔,死柄木唔該拿拿聲搞掂班嘔心的英雄
唔係敵聯合嘅敵人仲好啲
Stain同紳士
呢兩個會睇到感動
敵聯合真係除咗私心渡我
其他我剩係想佢哋快啲收皮去返講學校
OK
荼毘OK的

twice係點連結揭露呢個偽善的英雄制度同社會?
魔術師你話制度幫唔到窮人,咁佢的行為點同制度或者揭露偽善有關?

唔係太明點解間諜就係拿渣招

另外你兩個重點都係自我犧牲/博左命去救同伴
先唔講你著墨呢點同揭露偽善的關係
你講dynamite最近救大家, Night eye, 切島同胖胖, all might救場, 大家對all for one救爆豪, 都數到仆街
荼毘對twice你又覺得有全力救?

最後都係個句點解博左命去救同伴就係連結揭露偽善
同時更加唔明咩左膠, 呢套野的深度已經夠低, 已經無打嘴炮洗白人
你係邊方面定義到佢地係左膠, 就咁講和平呢家野左膠右膠或者正常人都會想, 你係點定義佢地左?
理念來講
解修同異能解放都高質
起碼知佢地個目標係乜
係佢分鏡差定我唔識睇
完全唔知jm9
未去到咁出事吧
其實英雄殺手同中二屌調番轉會唔會已經唔同?

中二屌就一味想破壞唔順眼既野

英雄殺手背後個理念反而仲鮮明

感覺上作者想玩高端 但又寫唔到落去

好似浪費左Twice 魔術師既角色魅力

魔術師一出果陣都幾搶戲

twice就直程marvel 既sentry,Deadpool 精神錯亂feel

希望唔好浪費荼昆同埋渡我

不過整體我覺得我英唔算係差既作品
分鏡仲ok

係情節去太快,佢一集要俾牛仔褲showoff+描述困局+解局手段,仲要俾兩頁回憶再逼個覺悟出黎收尾

我覺得反而係內容密度過大

其實佢大可以下一話先回憶,出覺悟最尾再出多招解救,今話只需要講下牛仔褲同魔術師逃脫成功就得,點做到大可以下一話回憶完之後俾個closeup佢既傷勢黎搭住個覺悟一齊展現出黎

家下咁攪到好廉價
咪玩啦,安德瓦救左咁多人,打一打仔就可以令英雄制度崩潰?
因為你講粗口所以我做平民寧願死都唔比你救?
真係唔知邊個先係左膠偽善嘔心
岩,呢個就係故仔的矛盾,安德瓦係社會中形象好好,但係荼毘淨係睇到佢呀爸點樣對佢唔好。

我係度再回應下之前話佢地咁樣揭露英雄社會的偽善岩唔岩,應該有更好的做法。岩,你地冇講錯,敵聯合的做法唔係想做更善的人,相反,佢地只係想攬炒,將班偽善的英雄拉落黎一齊墜落。

同時大家要記得,佢地的經歷始終係好黑暗,所以大左對社會係會有復仇的心態
我打個比喻,有個毒撚俾老婆綠左,但上到連登/新聞,全部都話佢老婆工作好上進,照顧得仔女好好,平時仲會做義工幫老人家。如果你係個毒撚你會點諗?好好咁做番好自己,承認自己有做得唔好的地方?定係腦海入面淨係記住老婆點樣背叛自己?

而你可以當敵聯合的心態就係後者,所以成班就係怨婦大聯盟,好憎呢個社會點對佢地,淨係執著負的一面,好想去向社會復仇就係咁解。

其實我都係想同大家分享下敵聯合諗咩,呢套野的反派係好有魅力!
咁係你想當然腦補曬所有野
我地講緊係作者講故仔既能力好有問題
基本上從故事睇到就係,進入all might年代之後
成個社會安居樂業,人人豐衣足食
黑社會都唔敢猖狂,有壞人但無窮人
你成日話班英雄偽善,但除左安德瓦之外,邊個有做過半點壞事?其實真係無,連安德瓦都會以救人為優先

敵聯合口講到個社會幾腐敗都好,都係得佢地把口講,其實故事入面從來無其他側寫去佐證

舊時代有all for one可能真係混亂又黑暗,但大佬,你睇緊呢個係靠all might一條友撥亂反正既和平快樂年代黎
英雄殺手其實都有精神病
英雄只係職業名 又唔係真係英雄
人地打份工都要比佢殺
唔理屌想點破壞個英雄制度

但火佬個case唔一樣wo 講緊no.1原來咁多黑歷史
一個明星吸毒都可以高處跌落嚟
更何況係英雄社會嘅第一英雄家暴 仲要個仔係敵人嚟
我係市民都質疑班英雄啦
呢幾話都係講緊火佬玩撚完 邊有你講得咁輕鬆
佢唔係淨針對英雄?

係果d掛英雄名又唔係做英雄野既人

亂搞事既人佢都唔認同 所以佢唔認同中二屌

原本佢打算搞掂班長果班 就係搞掂d腦無
所以咪話呢個舖排唔make sense
你都識講明星吸毒,明星有無實際幫過你,救過人?
邱吉爾就算叫雞都仍然係邱吉爾
最多話燈矢作為反派既理據好充分
我明你講咩,你睇到的都係一般市民睇到的,但我想你代入去敵聯合角色度睇。如果係有佢地的經歷,會唔會覺得成個社會安居樂業,人人生活美好?唔好意思佢地個個都睇唔到,所以就組成左怨婦聯合。

我提出呢點,其實都只係想大家明白下敵聯合諗咩者
點會有人唔明敵聯合諗咩
只不過一個幾億人安居樂業既國家咁啱有十條友生活唔係幾如意所以想打爆世界
咪就係大家講緊既無理念無魅力
你話佢地係幾千萬個社會底層入面衍生出黎既共業就話啫
英雄只係職業名 你當佢fbi cia都得
打份工都比人話唔夠heroism 跟住比人殺
班長阿哥捉犯夠盡責喇掛
英雄殺手又話人廢 唔配做英雄
根本任佢講
其實講到尾都係格局問題 就算火佬係家庭方面係幾大問題都好 係故事入面呈現出黎都只係一個極少數既例子 佢一味想將個層次升華推到去制度問題 但表達出黎只係有幾件友仔唔比個社會接受所以就想攬炒全部人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞