我的英雄學院漫畫討論post (11)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
好彩你唔係作者
其實成套野都好著重描述個性既負面效果

班學生日練夜練都係為剋服個性既缺點

越勁代價越大,火佬都會燒傷自己

所以d勁人往往都憑意志同毅力剋服左好多野

呢個設定同描寫方向係幾好既
大電影唔係就係咁玩比左爆豪咩
比完頭髮佢食都要等佢落到胃消化左先得
唔好提啦
第二套劇場版呢個位夾硬來

好撚犯駁個性設定,滿足完果下嘅畫面草率地話個性冇完全傳比爆豪,跟住話爆豪失憶當冇左件事,得綠谷記得

我為你擋子彈
你為我回復個性
最後兩個係埋一齊
都係十幾年差啫 ok啦
All might都係話佢自己鳩估,其實我睇完果下係覺得爆豪自己歸還ofa俾綠谷,當留左個伏線日後雙ofa出擊打final final boss
唔好喇掛...我反而覺得我英d劇場版定位幾似火影
無論點玩都唔影響主線,佢又交代到時間線係幾時發生,boss隨意創作

所以我真係極厭惡佢第二套劇場版就玩雙主角OFA
個原因我真係覺得唔太重要
大家都明唔可以影響個主線
但係69最後比咗ofa爆豪係作者原本個結局黎
樓豬上水了
有少少唔明 大家好似好憎69咁
利申翻先 我自己都係百萬fans
但其實69本身唔係大家講到咁衰
反而我覺得有啲係作者(或者Jump)害咗個角色

本身69嘅吸引之處 都係佢嘅英雄心
同佢嘅勤力+小聰明
例如:掉棒球、救爆豪組合
大家其實都唔prefer佢會係AM咁肌肉爆拳
反而係佢點好好利用OFA嘅能力
點將歷代OFA嘅能力融會貫通
但係啱啱先掂黑繩
就已經係Final Game 其他歷代嘅能力冇掂過
感覺上作者好似被迫趕收工咁
直頭係火影忍界大戰Feel
成場大戰入面 冇邊個fight係好有印象
(潮牛都係同大家say個hi就bye)
只係見翻自己鍾意嘅英雄會好開心
所以69其實都好慘 係比作者浪費咗
利申漫畫睇得唔多
唔憎69

不過睇漫畫last果幾集,唔似趕收工就來完
但死柄木吊真係唔夠班做boss
反而燈矢打心理戰幾正,正正表達左英雄唔一定啱晒/好,質疑英雄憑咩領光環打正旗號

百萬啱啱先出返來,打完呢場交應該兩邊陣容都要抖返一排,但要重新寫過反派陣容同boss
燈矢擔唔起大旗 講就講質疑英雄社會 但實際上私怨撚只係想搞9佢老豆
其實佢任務已經完成 就咁瓜咗都唔意外

屌就真係質疑晒成個社會 但問題係寫得唔好
睇落boss都係all for one,
似會霸埋屌個身體
我覺得似死柄木之後再成長 入埋監獄殺AFO
69其實好慘
廢又比人屌話身為主角咁撚廢架
送歷代個性又比人話屈機
不過作者都幾變態
要個拎咗個性一年都未夠嘅學生打大boss
可能佢真係想表達ofa根本唔係一個禮物而完全係一個咀咒
佢想殺既成個監獄化灰就搞撚掂
"buff"到可以簡單毀滅地球
呢個舊結局根本係垃圾
我最愛deku 同火佬
初頭deku既成長同熱血真係好好睇
係宜家能力跑快太多,同火佬同場竟然表現係勁過火佬,人地冇allmight level但都叫no.1呀
佢解鎖果兩個個性正好可以拎黎對付屌, 原本屌一掂到地下就全世界bye bye, 點知69可以拎條繩拉住屌係天空fing黎fing去
百萬終於返黎
好可惜, 作者已經唔走呢個方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞