我的英雄學院漫畫討論post (11)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
整走左一忽肉
真係有咁難明?
已經成格講佢淨係惦到自己pat pat
跟住成頁講有位可以郁下隻手
仲要之前整斷解修師隻手先試過用壓縮
咪係 分鏡差都仲有字請解 未至於睇唔明呀⋯⋯
作者成日都直接寫話敵聯感情好好 但中間佢地佢地點develop呢d感情又冇點描畫過

感受唔到點解佢地會咁愛個組織
之前渡我同分倍已經喺打八齋會期間表忠
打異能解放軍蜥蝪又係入局
異能解放軍輸咗又話入局
今集連魔術師都講到佢神咁
無啦啦話佢會了咗佢先代心願
但係明明每個人最後目標同弔都無關係
個個無啦啦撐佢
除咗茶比
其實已經去到最低層次既講故事模式
由個角色用把口話你聽佢哋點解會咁做,而唔係真係花心機去用劇情或者鋪排去令讀者明白
呢啲真係眼低手低

以前仲會話我英個配角描寫比主角好,依家睇緊啲乜
作者好似好想大家睇到兩邊陣營既對抗
唔夠張力,屌唔夠魅力?係喎buff 埋佢啲同伴咪五五開囉
英雄一條線齊心打,敵聯合唔知個目的係咩?由個角色話你聽其實佢地好愛對方要守護對方
魔術師原來咁有來頭寄望屌做佢阿爺個阿爺做唔到既野,但之前唔會用小篇幅暗示下,係死到臨頭搞唔掂先話hehe其實我就係想你唔知所以一路都唔講

屌除咗大肆破壞有咩同compress個理想重疊...
張間歐兒劫富濟貧個理念咁型你走去跟隻屌
跟dabi一齊直播下邊啲英雄有貪污好過啦
我係咪睇漏左幾頁
一個羅賓漢式劫富濟貧既理念點解會同敵聯合扯得上關係
你話能力解放戰線有小小共通點我都認同
屌有咁既理念咩
其實簡單啲
佢無必要夾硬團結敵聯合
大家有共同敵人所以聚埋一齊行動
各自各去描寫返每個嘅背景同理念帶返深度出嚟
久唔久有個別有交流/背叛就夠
成日畫公仔畫出腸話敵聯合好溫暖好有愛
早幾集都仲好地地keep住有吸引位
一loop返去敵聯合同屁孩屌就好煩好趕客
呢點得打比係夾, 共同敵人
特別spinner同壓縮真係完全唔知做乜鳩
越睇越爛, 勁多多餘野, 明明奸角咪共同目標聚埋咪算
敵方真係整唔到魅力出黎, 搞到次次都係英雄出黎SHOW OFF咁
唯一有鮮明我覺得係渡我
死柄木屌就係破壞世界個制度嘅人,
而其他敵聯成員個理念/目標都係受制於世界個制度,
所以死柄木屌就好似一個百搭嘅理念,
支持死柄木唔單止冇理念衝突, 仲可以接近向佢地嘅理念/目標

頂到盡都係咁, 但真係理解唔到點解會向死柄木表忠,
反而成個敵聯思想最接近屌嘅橙失, 反而冇表過忠
渡我ok阿
似係反正無所謂咪破壞
最過份我覺得係spinner, 講到一開始又唔係好認同,到依家都唔知佢點解要幫屌
佢明明喺redestro篇都質疑過死柄木, 到篇章尾無啦啦表忠, 打咗個突
英雄太多, 敵人太少, 搞到要整堆腦無出黎做佈景版
我寧願敵人勁D先整到絕望感出黎
而家套野智商越黎越低
如果死柄木仲係咁既中二格做Final Boss都似係爛尾收場
重新睇咗次, 真係好無謂
明明寫壓縮係愚忠咪算, 寫咩exposing injustice, 仲要pilfered back to the street
敵聯做過咩係貢獻社會, 今話後好想棄
聖石都係中二格做最後boss
我覺得都無咩問題, 但分別在聖石個個無咩人追隨
中二得來有人追隨真係on9到震
好想我英快啲完, 唔好再寫多篇
個時講紳士, 講士傑係第二最強學校, 以為有咩睇, 原來on79的
佢除左唔明弔喺到做咩仲講過乜
好似聽完佢段speech就支持左
弔同渡我比較似想定義咩叫瘋狂
以前社會會當窮人同妓女係瘋狂嘅人
但再更加以前係當瘋狂嘅人係有智慧嘅人
宜家就當成一種病,然後忘記左"病"只係undesirable to society
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Madness_and_Civilization

跟住有哲學家就覺得社會嘅一啲規範只係基於歷史原因偶然形成,對當時社會有價值,(例如你鎖住啲毒販都係想啲人keep住生產) 但就冇一種普世永恆嘅價值

但咁就好似同魔術師未必一致立場,作者要填嘅坑係,點解魔術師寧願支持破壞同冇諗建立新秩序嘅人(or 混亂已經係新秩序, 混亂即冇一種oppressive嘅規範) ,都唔搵啲想保護窮人嘅人埋堆,係咪純粹情感上同情到,定係有咩加速主義嘅mental gymnastics 喺裏面
弔同渡我比較似想定義咩叫瘋狂
以前社會會當窮人同妓女係瘋狂嘅人
但再更加以前係當瘋狂嘅人係有智慧嘅人
宜家就當成一種病,然後忘記左"病"只係undesirable to society
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Madness_and_Civilization

跟住有哲學家就覺得社會嘅一啲規範只係基於歷史原因偶然形成,對當時社會有價值,(例如你鎖住啲毒販都係想啲人keep住生產) 但就冇一種普世永恆嘅價值

但咁就好似同魔術師未必一致立場,作者要填嘅坑係,點解魔術師寧願支持破壞同冇諗建立新秩序嘅人(or 混亂已經係新秩序, 混亂即冇一種單一oppressive嘅規範) ,都唔搵啲想保護窮人嘅人埋堆,係咪純粹情感上同情到,定係有咩加速主義嘅mental gymnastics 喺裏面
英雄殺手同Mr compress個祖先都係想為社會帶來變革
屌係想做咩 明明佢淨係想破壞個社會
spinner無理念 求奇走去跟大佬
跟下跟下就跟左第個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞