不規則分享 | 化妝品 + 護膚 42

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
唔知點解一用眼霜黑眼圈就會變得更大
好得人驚
用緊nivea想問下有冇其他推介
眼底用完concealer會有好多紋
有咩foundation同concealer 推介新手用?
我淨係用過muji 啲化妝品
油肌可以搽retinol 乾肌可以搽胜肽
搽咩產品唔係重點 重點係d抗老成份
記得搽防曬 可以食d抗老supplement/生果蔬菜

不過真係深就去打針啦 好撚深又the皮就做埋線 睇你有幾介意 其實打針好小事
分左自己係乾/中性/混合/敏感/油肌先 同埋睇年齡 用多幾款就知自己中意d乜質地

用完洗面咩都唔搽5分鐘內就會乾到塊面勁緊 證明你洗面太乾 要轉

洗完面唔搽野30分鐘內出好多油嘅 通常都係油肌 就咁toner 精華就ok 唔夠先加乳液
乾肌就加cream/油

睇下皮膚會唔會好易紅同痕 要再小心d揀護膚化妝品

另外 上cosdna睇成份 盡量避免香料色素酒精paraben
sorly唔小心金剛棒
順便想問下你地會去開邊到買普通護膚個啲
sasa同龍豐都係藍再加上我聽過人講話會溝水貨
剩係諗到去cosme或者logon
大家有冇用過good molecules嘅野 平野成份簡單好吸引
睇中洗面 toner b3精華 仲有個cream
logon都紅底 好似係 cosme donki iherb watson(?)相對安全
而家先知 sorry
咁我去翻你講個啲先
貴少少唔驚 最怕假野用爛塊面

學到好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞