不規則分享 | 化妝品 + 護膚 42

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
係去角質嗰隻呀但會唔會用完之後收縮返毛孔 搞到唔吸收
忍唔住留言
「收縮返毛孔 搞到唔吸收」
依個概念錯曬

毛孔無咁易收縮 邊有咁易擦下野就縮到毛孔
(要做醫美先會好啲)

至於吸唔吸收 一定唔關毛孔收縮事
(好似關角質層事? )
去角質之後d 護膚品先吸收呀
神經酰胺原液其實係serum
去角質 之後serum
神經醯胺應該係類似肌底液
所以正常情況下係佢先toner serum等等
但pha2係去角質 唔算toner
我問左factiv 應該係pha2抹完先神經醯胺再Toner serum 咁
今日再試多次pha2先 神經醯胺
真心覺得無咁吸收 我覺得應該雖然佢係去角質
但佢都有補濕成份 變左底層無咁乾 神經醯胺就無吸咁快
Iope我用過覺得無乜特別 好似有用無用都係咁 啲毛孔都無細到
其實好多都會有啲空位,一係防爆,二係等你容易啲擠出嚟用唔會擠太多或者擠爆支嘢
想問做完facial會起粒粒係咪正常
次次做完都起 2日後就會消
有冇中價位超保濕mask推介
呢兩日開始甩皮
有冇facial推介
做咩facial嚟?做機定人手?
學到野 thanks 但空一半會唔會太多
去小店做咋
機啊 不過佢都有一part係用人手按下
多數係敏感
或者皮膚簿頂唔順啲機器
佢都有話我皮膚薄
係咪間facial用個啲product唔啱你先出粒粒?
啲粒粒又唔紅 淨係突起左
搽啲vaseline好快好
做完好明顯好白滑
唔知係咪乾得淨先起
佢有叫我番屋企記得fullmask 我成日懶冇做到
有無邊個牌子打鼻影正?
見16brand好似好方便,一掃就得
面霜不過不失 無話好保濕/提亮 但又未至於會爛面
眼霜就有小小減淡左黑眼圈 同埋唔知係咪因為咖啡因個個成分 一搽會有小小清涼感 但唔澀眼的 幾舒服既 但以家個天氣我會覺得佢唔夠潤
但黃皮唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞