進擊的巨人 134 (英文)

1001 回覆
28 Like 5 Dislike
其實係60米 有10米喺地底
睇131有畫佢哋點過海
第一季動畫最後一集個過場都有講過地鳴巨人起碼有60米
未睇晒咪入黎討論
係,城牆50米,另外埋在地下10米。

地鳴是由 帕拉迪島做中心點,往外踏平所有非島上住民。本來最簡單做法係以人類據點做攻擊。咁樣就可以用最少巨人踏平全世界。不過根據漫畫應該係兩至三排全球踩。

全地球陸地面積係 148,940,000 平方公里。

成人腳寬 大概 一隻9.5 cm 巨人 60米身高,當時人平均身高 1.7 米,巨人腳寬 大約(60/1.7)x 9.5 =335 cm = 3.35米。

成人每小時 步速係3-4km,取中位數3.5km,巨人步速如果單跟從比例會是 (60/1.7)x3.5=118km/hr。不過巨人步寬,由於物理原因,應該無咁寬,打個6折=70.8 km。

這裡計算非常粗糙。假設
1. 陸地係一塊正方形(實際陸地形狀大少不一)
2. 巨人係由一邊單方向到另一邊(實際上係輻射出去)
3. 所有巨人步速一樣
4. 單排巨人(實際上有 兩至三排)

全地球陸地面積 148940000- 587000(area of Madagascar)=148353000

陸地寬度 = squareroot of 148353000 sq km =12171.3 km

人類寬度 = 52 cm, 巨人寬度 = 60/1.7x0.52= 18.35m

12171.3x1000/18.35=663286 巨人

12171.3/70.8=172 hr

只要有 66萬個 巨人,24小時行 7.16 日,就可以踩一次全世界陸地。
on9仔
巨人世界空軍未算完全發展晒 你見今話佢哋飛船掉嗰啲炸彈其實都係油筒裝住 所以唔需要防空洞
27/11 Mappa 好似有個showcase,進巨都有參加,可能要嗰日先有啲新消息PV 啊OP ED
係,明明前一刻先惡魔前惡魔後,呢個轉折位我覺得快得濟
地下水道咁窄裝到幾多人啊
唔洗理條on9仔啦
即刻駁嘴懶係型咁
漫畫都未睇晒就衝出黎柒 九唔搭八
咪係 巨人時間點係一戰時期 大部分都係海上戰 好地地邊到會有二戰開發既防空洞
如果諫山畫埋IF救團長就好
咁先慘,如果佢贏到任何一次成個世界都唔同曬
mikasa同armin幾時死
唔想再見到呢兩條259
地圖size唔同,Paradise 大過馬達加斯加好多
只係大概計算,以地球為例子做粗糙計算。留待數學 JJ 破解。
人之將死,其言也善
唔算係跳得太快,反而好貼近人嘅反應
知道自己可能會無命,無啦啦開個人反省會。

尼個位少少似動畫第二季嗰位“拿笠巴”菁英調查兵團成員,死前都狂道歉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞