進擊的巨人 134 (英文)

1001 回覆
28 Like 5 Dislike
不起眼係結局做劇情版喎
咩睇到光景?講緊邊話?
因為睇到未來就隨便落重手 知運氣點都係104期果邊 就用致命攻擊 究竟計艾倫有狠心嘗試殺佢地定冇
講反省就係咩

書面語?
呢度個context傾緊地鳴架嘛
咪指地鳴成功發動嘅光景 佢已經睇到成千上萬嘅超巨大巨人行走嘅畫面 諗多左啦
翻譯者用隻特別啲字姐 唔多似伏筆黎
我自己覺得係伏筆
唔係諫山創冇理由用依d 字眼
定日文原文係寫咩
加上前幾集都講左 佢見到自己踩死d馬萊人 好撚內疚

我自己覺得佢係講緊結局
創哥話劇情得番1%-2%....埋個靚尾
其實自由的奴隸呢句野本身就有謬誤
自由就係解放自己
奴隸本來就沒自由架啦
但一個奴隸嚮往自由,追求自由咪就係一個解放自己既過程
而armin話呢一個追求自由既過程=自由的奴隸
本身就係邏輯有問題
咁咪會變咗一個大叔日日走去同亞妮傾計
幾時有pv2
This
[討論] 結局預測 反詐騙
https://www.ptt.cc/bbs/Isayama/M.1604293678.A.04A.html

我覺得佢講得唔錯
其中一段佢提到:
讀者通常持先入為主作品名=主人公印象 主觀斷定艾連‧葉卡是進擊の巨人
艾連同時持有二種巨人難以單方定義,且作者/官方各時期皆刻意迴避解釋,
只以艾連巨人、艾連巨人化 稱呼、或只提艾連同時持有始祖/進擊的"事實"。

表面-作品名 是進擊の巨人
內面-劇情 全圍繞艾連‧葉卡是始祖の巨人(座標)展開。
劇情的進擊の巨人只於二次"過去記憶"被提及且皆以"得到始祖の巨人"為目標,
客觀結論為漫畫內容是:艾連‧葉卡是始祖 被各陣營當獎杯搶奪的故事。
作者曾提過進擊の巨人真意到接近尾盤才揭露,當時讀者以為中盤88話是尾盤,
到真正尾盤130話這隻才在劇情被直指:「是進擊の巨人」

→作品最初便建構成「表面所見未解釋的事物 形成完全相反的騙局。」
讀者表面以為:漫畫是進擊の巨人的故事
→真實:是始祖の巨人的故事
讀者表面以為:艾連‧葉卡是進擊 & 孩童是始祖
→真實:艾連‧葉卡是始祖 & 孩童是進擊

再詳細可以自己童下,不過係超長文黎
左膠有邏輯問題+double standard 不奇怪
話說巴打你po個篇文都好有趣
巨人真係好正,咁多見解獨到既分析
我都係咁岩睇到
講左好多冇諗過既野,同埋其實仲有超多伏筆未解
硬係覺得最尾個BB係ymir轉生
https://youtu.be/mMlZah4gFOw
其實巨人fans係好多人心目中係好理性
所以希望大家黎緊日子可以多啲理性分析,意見唔同都唔好互屌,巨人陪我地既時間唔多了創造最高質fans base
屌我都想,最後一家三口完美結局
btw 其實係咪可以肯定係艾撚既,睇人講時間上係同艾撚見面後十個月,match
唔match hisu同兵團講既時間(和農夫談戀愛)
係,我都覺
不過好多有趣既野好似幾make sense
like
巨人化學家湯姆的妻兒是死於「他殺」偽裝成自殺
復權派是克魯格自己收割的
瑪雷版本歷史,肉眼可察覺的數值矛盾
艾連此刻係充滿希望,大家被佢幾年前既回憶誤導左
佢話鬼滅嘅fan base is cancerous
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞