進擊的巨人 134 (英文)

1001 回覆
28 Like 5 Dislike

突然覺得時間過得好快
就快有新一季動畫

下個月新漫畫+動畫=雙重享受
又可以返翻去一個月一話漫畫,一星期一話動畫嘅狀態,唔使吊癮吊得咁辛苦
好期待MAPPA會做成點
我等緊mappa 27/11個工作人員訪談活動,希望有多啲料+PV
前幾季係咪都有pv2
因為唯一嗰嗰PV其實係獨立團隊做嘅,唔係而家真正做final season條team做,所以都想有個正式預告
上一次好似係開播前一個禮拜左右先有PV
其實我覺得無pv2仲好
話曬pv1都出咗好多後期嘢
啱啱睇緊一篇關於反生育主義嘅文
令我諗翻起吉克嘅安樂死計劃

其實吉克就好似連登仔成日講嘅窮人生仔正仆街
認為唔好比艾族延續落去係一個對自己族人嘅救贖
同時都係對世界嘅救贖,覺得自己咁樣係救世主

特別係佢兒時經歷過極度痛苦嘅童年之後
人格會更容易傾向呢方面嘅諗法

厭人式論證
但反生育主義的哲學理據不限於此。另一類反生育的論證是「厭人式論證」,強調人類的存在就是世界的罪惡和痛苦的根源,製造人類就是傷害其他生命,理應停止。這個論證的前提和結論如下:

如果有任何物種不斷為世界帶來罪惡和痛苦,例如殘害同伴和其他物種,我們有道德責任停止製造更多該物種的新成員。
人類這個物種整體來說正是不斷傷害自身、其他物種、以至地球。

結論: 因此我們有責任停止製造更多人類。

問:反生育主義者是否希望人類滅亡?

答:按以上四個論證引申,答案無疑是肯定的。然而,反生育主義者有三點補充。第一,即使宇宙也有完結的一天,人類滅亡只是早晚的事,絕育最多只是提早人類滅亡的日子。第二,相比大屠殺,天災等原因,絕育無需傷害任何在世人士,是最人道的人類滅亡手段。最後,如果以上四個論證正確,人類滅亡其實相當於再沒有人受苦,絕育反倒是更慈悲和正確的選擇,是真正愛護人類的決定。
https://www.thestandnews.com/philosophy/%E5%BE%9E%E7%B5%95%E8%82%B2%E5%88%B0%E6%BB%85%E4%BA%A1-%E7%95%A5%E8%AB%87%E5%8F%8D%E7%94%9F%E8%82%B2%E4%B8%BB%E7%BE%A9%E7%9A%84%E5%93%B2%E5%AD%B8%E7%90%86%E6%93%9A/
同感

唔出pv2仲可以有神秘感(我指畫風)

好期待舞台大戰同兵長喺森林斬自己巨人化嘅隊友同獸巨
仲有falco第一次遇到傷咗嘅長髮艾倫嗰度
講真我睇漫畫要去到falco帶萊納去地牢見佢先知佢係艾倫
動畫有聲應該會易認好多
一直唔畫披髮艾倫
似乎想營造佢潛入現身嗰下爆炸性
畫左啦
動畫有聲應該易認好多
我係佢同Falco吹水認度,之前佢跟蹤Reiner /扮嚇親跌低都冇留意

好仔細
點解仲未完
兵長就想咁高
開頭仲以為你錯po
尤彌爾一攞到巨人之力
係咪就已經可以同2000年後嘅進巨溝通
因為進巨嘅能力係源於第一代始祖,咁尤彌爾有進巨能力都好正常
之後2000年後嘅進巨同尤彌爾承諾會比自由佢
真 即刻搵返前個幾話黎睇,起晒雞皮
想知連載個陣有冇人估係Eren
希望動畫嗰陣佢扮其他聲
想睇動畫撚有咩反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞