進擊的巨人 134 (英文)

1001 回覆
28 Like 5 Dislike
應該係睇漫畫最後一話
佢係睇到最後一話嘅漫畫
我唔太擔心左膠結局,諫山創講過想番個深刻嘅結局,應該唔會左膠結局,相信諫山創
代表自由嘅進巨成個扯線公仔咁嘅樣
我愛創哥
諫山創在2013年9月18日的《香港蘋果日報》的專訪中,提到關於作品內巨人的構思受到日本成人遊戲《Muv-Luv Alternative》中外星人襲擊地球的故事、以及漫畫《靈異教師神眉》中「食人蒙娜麗莎」的影響[參 6]。當他談論到部份中韓兩地的讀者和傳媒對《進擊的巨人》作出日本軍國主義思想的過度解讀時,對此感到驚訝,仍溫和地回應:「大家如何看,我其實無所謂……不過我想說,主角艾倫等人類是受害者,他們為了正當防衛而殺死巨人。有時候,時代是需要人們擁有勇猛戰鬥的思想……雖然這是少年漫畫,可是,只提出單方面的正義而講故事,就脫離現實變成一篇幻想故事了。我覺得,現實世界不會那麼簡單。」
我見其他人話佢係睇最終季劇本唔係最終話?
好似鬼片咁
唔知呀,應該翻譯錯誤,唔知邊個啱
作者突登㗎啦 漫畫都係咁 所以阿明問佢邊到自由
但個矛盾位係以自己意志選擇自己既行動就係自由既表現
明顯作者都唔認同艾倫
Call Isayama

梶裕貴:諫山創你唔係人黎
mirror反轉左, 唔係一樣

咁佢係南北調轉
日本都會照係東方嘅
痴撚線 我宜家先知原來個地圖係地球黎
mirror南北反轉左, 唔係一樣
唔知艾倫睇到既結局係點 都好大問題
已知睇到既野係一定會發生,
但艾倫只係睇到碎片既片段
有冇可能佢被篩選過既資訊控制住, 究竟佢得出結論既過程係點
path/進巨係生物(可唔可能當佢係所有繼承人既一個集體意識?)定係死物,
即使係生物又有冇阻礙到艾倫有自由意志?
Mappa: 我冇劇透(賣半長髮倫
呢個好似係WIT畫風
用食野同做運動黎比喻
你想keep fit要做運動, 但你好想食野,
所以你就assume"真正想", 然後自動自覺做運動既自己先係真正自由

但what if宜家有人同你講, 其實你對做運動, 節食既固執係傷害緊你既精神健康, 原來精神比身體上既fit重要或者精神上既unfit令到你身體唔會fit
咁你發覺之前既你又唔係真正自由

咁就好似一個人俾資訊限死左咁, 你冇咁既能力會想你想既野, 就好似冇自由
比如你都唔會當一個有妄想症既人有自由,
但如果因為人缺乏資訊,
而要由另一個人去限住呢個人要諗乜野先對佢好, 咁又講唔上自由
所以人好似最尾都避免唔到要擁抱自由意志, 除非心理病
好似樓上上咁講你用已知既資訊, 有足夠時間考慮做決定, 就係自由
追求想要嘅結局係自由嘅表現
但追求嘅過程係違背艾倫嘅意願
出糧係想要嘅結果,但返工係唔想要,問: 應唔應該返工?(停止地鳴?)應唔應該為咗要出糧而去返工?(救族人所以滅世?)唔返工有冇人俾錢我?(唔滅世有計咩)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞