進擊的巨人 134 (英文)

1001 回覆
28 Like 5 Dislike
佢係用ED食尤屍體幅圖黎估
入面有十個人
但九個巨人入面已經包括進擊同始祖,但篇文只係話尤米爾係進擊,而艾連先係始祖。條數點樣計都好,都係得九個。
咁第十個係乜水
個個淨係分三個女,之後先係3個巨人變為九個巨人
ptt篇文話佢既睇法唔同
都係佢估未必啱
得番1,2%應該唔會解釋咁多
無錯,所以 艾倫 一直放水
呢d 叫過猶不及,話由於追求自由,用上所有手段,就成為了 自由的奴隸。

能夠用上 “所有手段‘,本身就是 ‘自由’的一種體現。

如果 艾倫 身不由己 發動地鳴,你可以話他。

但 艾倫從吻女皇手一刻,有四年時間,而且給予 馬萊/世界所有機會。親手來到馬萊尋求 地鳴 以外一切方法而徒勞。

放在他面前只有兩條路:
1. 不作為,等外面滅島
2. 用地鳴反擊

2. 的考慮,左膠敏
a. 滅一個城市和所有軍隊就有和談機會,是絕對一廂情願。
艾倫
b. 島外人將會更加怨恨 島上人,會用盡方法讓巨人無害化(如巨人炮),到時更沒有選擇。

至於自由的討論,有多方體現
1. 萊納的媽,強逼 萊納做榮譽馬萊戰士,其實有自由唔做;
2. 三人組9年前,有自由 不破牆,種下一切禍根;
3. 耶爾格 有自由 不傳授巨人之力比艾倫;
4. 艾倫/梟 則認為全部事情都係有選擇情況下,來到今日田地,就係兩千年前一個約定/宏願。要改變這個災難的發生而來,是要挽救 armin/mikasa 的生命,去愛島內的人。
5. 而去愛島內的人,是否代表要毀滅世界?而家進度好似係,其實唔係
a. 艾倫有n個機會阻止104主角團追截,只要毀滅飛機就好,但沒有。
b. 他有權奪去104的變身巨人能力,但並沒有。
c. 反而鼓勵他們,自己‘自由地來選擇,跟他戰鬥/或者學 阿妮的逃跑。

自由係作者/艾倫的眼中,就係在 在已知的資訊下,足夠的時間考量下,依然做出無悔的抉擇

兵長對此深有感觸/體會。完
觀察入微

佢引用張圖,的確係少咗個巨人
計埋第一代始祖先係9個
定係無垢巨人都計埋入去「死後分為9個巨人」嘅其中一個
始祖已經係當一個巨人
原來"部份正確"呢四隻字可以畫到咁
推呢個
目前104同艾倫方唔理解雙方我都覺得係由於資訊不對等嘅情況,我地讀者睇得多啲野時間又長先諗好多,但係佢地得幾日去諗仲要親身體會地鳴
艾倫做戲反枱嗰場都有提到無知係令到人距離自由好遠,所以我估最後幾話應該會有多場係講資訊/歷史
「進擊の巨人不該翻譯成Attack on Titan」
因為作者在隱瞞,日語原版連載第一話就有這副標題,
副標真實用處是系列名,AoT是設定成二部曲的作品:

《進擊の巨人》狩人當主角,從845年開始 作者與官方宣稱今年完結(事實)

《狩人の巨人》進擊當主角,從819年開始 所有半邊缺、艾連解釋由此回收

明明好多野未解, 但係進度竟然得番1-2%, 唔通真係比呢條友講中
葉卡=Jager=獵人
有d唔係好明 即係有第二本?
條友意思係 《進擊の巨人》係attack on titan第一個系列
可能會有第二個系列解迷

不過諫山早幾個月咪話完左後想畫黑色幽默故事 所以應該機會好低
姐係好似龍7啲作品咁分 出題篇 同 解題篇
原來係咁
咁可能真係得返果集就係踩撚死晒
佢個假預告故事好正
佢根本就俾巨人耽誤左佢搞笑天份
Btw佢唔係話收山返鄉下開溫泉旅館
假預告?
真係畫就好
有興趣睇
老馬修最後都係無死
出本公式書,小說版解釋返未解釋嘅嘢
其實會唔會最後抱住個B嘅,唔係艾倫嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞