《The Call:超時空通話》| 正式預告 | Netflix

363 回覆
31 Like 9 Dislike
套戲係第2條時間線拍左出嚟啦
癲婆殺左兩個人之後,老竇仲未同神婆完成交易架。簽晒紙就電話傾都得啦。
而且套戲拍左兩個新聞大版,一條神婆被拉,一條癲婆被拉。
當中有個重點,全部都係喺間大屋做背景拉。
你係咪咁堅持搬入兇宅呀?
你一定要明白呢套戲犯嘅邏輯錯誤先。
你去搵套舊韓片“觸不到的戀人”睇吓。邏輯點都俾呢套嚴謹得多。
我都以為會係咁拍 好似蝴蝶3咁
最恐怖個幕係 改變時空,女主隔離周圍都係雪櫃,好恐怖
我點止一句呀?
解釋左一大輪喇。
你真係奇怪。
又用另一方式同另一件事解多次。

第一次改歷史之後,全部人齊晒係咪?包括士多啤梨人。
你唔好俾佢嘅拍法影響。你要攪清過去癲婆做嘅任何事都係20年前嘅事。
對於現在嚟講,一切已經發生晒,仲係20年前發生而唔係平行發生!我好清楚你就係俾套戲嘅拍法迷惑左,所以唔明套戲當中嘅邏輯錯誤。
總之,如果士多啤梨人20年前死左,就一早死左,行出廳唔會見到佢。見到即代表20年前冇事。

仲有一般嚟講,時空改變都係由改變工具引致,例如時光機,呢套戲就用電話,過去嘅人由未來得到本來冇嘅資訊跟住改變事件方向。
但士多啤梨人同癲婆嘅相遇一早已經包左喺第一次改變之後。如果係死,改變之後就唔存在。存在即係冇死。(要記住所有事係20年前發生,如果你話癲婆收到未來資訊要殺士多啤梨就話啫,但成件事冇電話喺入面就完全唔通架喇。)

呢套戲嘅邏輯謬誤真係太嚴重喇。咁令到後一個鐘頭所有角色好似npc咁,用嚟觸發事件,冇晒完整嘅血肉。
例如第一次改時空,老竇老母見到女主後,講多幾句一定會發現奇怪地方。因為女主冇20年幸福生活嘅記憶,性格,學歷,談吐都唔會係新生時間線父母認識果個。不過呢套戲粗疏到咁,又點可能要求有呢d位。
你咁樣講1,2
即係你完全唔明呀。
喺呢件事上只有一樣發生
發生左1就冇2
除非中間有未來電話插入,令1變成2,
唔係嘅話1就係1。
所以咪話呢套戲邏輯錯囉。
我冇改佢設定。
我由始至終都係話呢套戲嘅設定連基礎邏輯都錯晒呀
因為你真係唔知咩叫邏輯。
到而家你都唔明白咩叫二十年前已經發生完。
睇不停斷改未來方向嘅戲
不如睇番「疾走羅拉」。唔會低能邏輯問題。
我冇避過喎!
我一直都講緊改時空,係因為有「電話未來資訊」。
現在俾左資料20年前,
於是20年前本來向A行嘅事,變向B行。
係你一直都仲唔明白,無論改唔改都好,所有野對現代嚟講都係20年前已經完結。

過去A(發生30秒又好一個月又好)(20年前已完)---------->現在A
因為電話插入
過去B(發生30秒又好一個月又好)(20年前已完)----------->現在B

呢個係一個一條線嘅世界嚟。

你睇唔睇得明?
所以至話套戲邏輯錯。
都係果句,你睇疾走羅拉就知咩叫玩多重未來又唔會有低能邏輯錯誤。 

我諗我明狼主想表達既係咩
即係癲婆死唔去個一刻已經代表住之後佢會殺好多人
神婆死前都有咁講
所以由個一刻起無論女主/ 佢媽/ 士多啤梨叔叔全部都已經死左
不過如果係咁拍法既 套戲亦都由佢死唔去個刻就已經可以完

BTW平時時空 套戲既設定係兩邊前後相差20年
每分每秒都慢慢按住"相距時間"因為20年前既癲婆行為而影響20年後末來
咁樣拍法幾精彩 真係有種愈睇愈心寒既感覺
個結局以為GOOD ENDING? 其實個下只係個癲婆未起返身咋
你講頭兩句
我終於明佢講緊乜
其實狼主講女主老母買咗兇宅都仲住呢點係有啲問題
不過總有啲人咁on99唔理兇宅照住
同埋呢個位係唔影響成套戲嗰時空concept
套戲唔係一條線嘅世界
反而係行分叉線產生到唔同可能性
/1
\2
"現在"永遠會受到"過去"影響
原本女主嘅時空係不受到癲婆影響 (因為條友已經被神婆殺咗)
但因為嗰電話令兩個時空互相影響
變相女主會改變癲婆嘅決定
影響到"現在"嘅自己
即係癲婆無論做咩決定都係由0行去1
1再行去1.1 or 1.2 等等嘅時空
但女主係直接由1跳咗去2咁
所以佢記憶冇變 但身邊嘅野變曬
好似復仇者度奇異博士見到嘅1400萬種結局只有一個係希望咁
所以佢先叫iron man啪手指
嗰下嘅決定已經可以引發到好多種結局
嗰時空觀唔會只有一條直線
睇番上面d討論好好笑
上面d討論我全部skip住睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞