《The Call:超時空通話》| 正式預告 | Netflix

363 回覆
31 Like 9 Dislike
咁就直頭唔會有戲做
我原本都係睇呢d戲唔會太多深入 爽完就算
但睇左你呢段 真係最好嘅解釋
但的確有啲位 我睇完都覺得有啲位解釋唔到

例如99年巫女用火燒癲婆個陣,19年女主都見到啲火。呢啲位真係bug
呢個位我會理解做係主角因為童年陰影而出現嘅嘅幻覺
呼應返之後帶出正正就係因為主角細個玩火錯手害死咗自己阿爸

反而我覺得bug位係最後阿爸嘅死亡日期, 墓碑上面寫住係12月11日
但99年阿爸比癲婆殺死之後, 19年嘅同日因過去改變, 阿爸喺副駕位消化
呢個時候主角應該已經意識到癲婆喺99年殺死咗阿爸
同日聽返癲婆電話之後就開始計劃反殺佢
但佢下晝搵嘅舊新聞竟然係搵1999年12月31號嘅新聞
而當日的確係31號冇錯,因為癲婆死唔去之後返到屋企, 同一晚差佬同女主阿媽就搵上門, 然後進行終局戰 (當時有電視直播除夕倒數, 所以肯定所有嘢都係同一日發生而當日係31號)

所以我理解唔到點解阿爸死亡日期會寫12月11, 我情願當係劇組人員手誤寫錯算
而家先醒起原來係燃燒樂園個女主角
啱啱再開返套戲嚟睇下
套戲播到1:09:45左右
99年癲婆殺完女主老豆行近女主嗰陣
左上角牆上面有日曆顯示31號
咁就肯定唔存在佢11號殺完女主老豆再禁固女主直至31號差佬同老母上門呢回事
所以都幾肯定片尾老豆墓碑個死亡日期係錯
bug就一定多
但自己覺得既係第二個結局都應該唔會發生,只係 夢 或者 幻想 或者 導演嚇鳩你
發生既話就係電影大bug

前設一 - 兩邊既時間線係同步推進緊,就算改變過去都唔會令現在既時空時間倒流
前設二 - 兩邊時間流逝速度一樣,詳見爆炸果下(雖然唔合理,爆完即刻打到比佢)

開始時間 - 用4分鐘果陣既電腦睇應該係2019-02-12 2:51pm
1999-11-17 前兩日 時間未知,但因為後續電影推進(爆炸五點之前打電話日)理應一樣

每次改變過去,無論點改,受傷點都好,女主都會
1. 換衫同髮型同妝容
2. 係原地 (即使渣緊車都係原地,改變左理應唔會出現有架車比佢渣,所以可以肯定既係點都會係原地)

睇返個第二結局
假設一 - 英淑打比過去既自己係發生係女主去搵佢之前
原則上可以係即使英淑打左返去都仲係比人搶左電話,之後女主先黎搶電話同改變時空之後駁返第一結局

但係結局都係唔會出現女主比人軟禁

假設二 - 出現係女主掃墓之後
無可能,原因有好多
1. 如果佢死渣住左部電話,唔應該仲係跌落樓(因為唔會有老母係二樓鎖住自己爭執)
2. 女主同老母理應同步消失,因為時空係同時改變
3. 由於原地法則,應該點都係原地
4. 兩邊時間流逝速度一樣,比人推左落樓就係推左落樓,無可能可以打到返再前幾十分鐘既自己
5. 就算第4點成立,果個咁靚既地下室既環境配合既時空唔應該係咁廢墟既屋
6. 朴信惠比人軟禁完咁多年仲係咁靚女點得架

唯一可以講既係,被軟禁既朴信惠的確換左衫
不過我第一時間都係係度諗,點解佢唔係第一時間去搵部電話係去掃墓咁on9
再補充就係另一個bug係成套戲都只可以過去打比現在,雖然無明提過,姐係兩種可能

1. 現在打比過去
你要咁玩吹你唔漲,但係你最尾先打破呢個設定好撚on9

2. 過去打比現在
我就當現在英淑係無自己過去既記憶(同女主一樣)都仲解釋到既,但佢地好似好熟咁傾左好多次電話叫現在英淑打聽自己點受傷,其實都係駁唔返女主既時間線(因為女主係掃墓之前理應係持有電話果個,佢只可以係掃墓呢段時間用到呢個電話,比盡咪傾左兩個鐘,其實用返上面時間流逝一樣既假設其實都係打唔到比現在既英淑,因為過去英淑既時間線已經行左郁左,佢應該要已經跌左落去了)
其實兩個英淑傾電話呢幕好多人比導演fake咗

「正片」中長髮英淑與某人(最後「彩蛋」確認是1999年短髮英淑)通電的片段,緊接著1999年短髮英淑給警察開門,在「正片」播的是「刪剪版」,但片尾「彩蛋」播放的卻是「沒刪剪版」,即觀眾可以看到電話對話到開門的完整過程,這其實是同一段情節,只是分開播放而已。

唔係墮樓後先再傾電話,傾電話係發生喺開門比差佬同女主阿媽之前
所以都係唔會出現被軟禁結局
至於老母消失有機會係從來無出現過(女主有幻謊症會呃自己,太遠睇唔清係咪真係有戴著老母比既圍巾)或者導演玩野fake你真係改變左
睇過d影評,我都係傾向臨尾係導演用黎嚇人/幻想
所以我覺得導演畫蛇添足,其實happy end已經好好
全鐘瑞跳落樓既姿態係全骨折,下半身已經郁唔到點救都唔會救得返,根本無可能聽電話照指示就救到佢
其實臨尾朴信惠同佢老母見返面既時候,再比多d對話佢地煽下感情成套戲都已經幾完美
可能新仔導演想引起多d話題先整d懶係open end出黎
兩個女主都做得好好
朴信惠carry到呢d角色擴闊戲路
全鍾瑞燒失樂園個時已經好好,但燒失樂園始終太文藝,唔會令太多觀眾識到佢,今次呢套戲希望多d觀眾知道有呢d咁好戲既新演員存在

其實佢最尾要你估 有幾個ending 個個睇法唔同

有幾個答案
1其實佢精神分裂 所有野都女主角做
2一係就個奸角醒番之後格左一晚先殺埋佢老母
3奸角醒番之後離開左間屋
點解唔會?只要99年英淑無死無坐監,
女主就會出現被軟禁個結局
呢part睇到勁嬲
有無咁on9
咁講真人地救左佢老豆
咁大個恩點都要還嘅
但當時佢已經知道對方殺咗阿媽同士多啤梨叔叔啦喎
其實冇乜好討論
女主已經救左癲婆條命先,癲婆報恩至救女主老土。
根本已經冇拖冇欠。
係癲婆救女主老豆在先,女主之後先話比癲婆知佢老母會殺佢
重點都係一個
一早已經一命換一命
兩者已經冇拖冇欠。
咁講叫做講得通少少
但假設殺人犯個下真係未死,起返身殺返佢呀媽
咁點解未來女主個邊個殺人犯會消失左,間屋企仲要廢置左佢唔係應該繼續係間屋到?你話可能比人拉左,但女主又比佢捉著左,即係無比人拉到啦

跟著過左某段時間(拜山個段),個度比盡咪幾個鐘時間,未來突然改變左,即係過去既呢段時間有樣野trigger到令到未來改變左,而係呢套戲入邊既trigger point就係有人傾咗電話教左殺人犯做乜d野先改變到
咁既話問題又黎,殺人犯係呢幾個鐘入邊仲可以打俾邊個或者有人打俾佢黎救佢?

所以點諗我覺得都係bug
佢個時間logic係成套戲都仲還可以接受
但去到最後一分鐘完全係將個矛盾放到最大
喂大佬時空未穩定呢樣野真係好難說服人
佢之前既劇情一直都係即時見效
同埋時間有咩穩定唔穩定佢個下真係未死,咁未來就係未死,相反個下係死左,未來就死左架啦
乜有得死得唔夠穩定所以個未來睇著黎變
巴打心水清
咁多個留言最buy你
根本佢跌左落去之後就算打到電話仲有邊個可以救佢
「打電話」呢個trigger point唔發生,又點會無啦啦改變左未來
可能我用穩定呢兩個字唔合適la
我意思係兩個時空係同時正向流動
而加個世界會受二十年前個刻影響
但十九年前嘅事因為係「二十年前」嘅世界仲未發生
所以唔會影響到「而加」「住」
我理解係二十年前個一刻發生嘅事會影響而加以後嘅事
但二十年前加一個鐘嘅事唔會影響「而加」「住」
因為個一個鐘相對於二十年前係「未來」一小時
所以要兩個世界都同時過多一個鐘
先會影響到「而加」(一個鐘後)
個世界觀係唔make sense,但導演就係用呢個世界觀拍
如果唔係點會癲婆臨斬落女主個一下先消失
係就一早消失左
或者通第一次電話就完左全家死曬女主比人捉左冇曬中間個d情節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞