《The Call:超時空通話》| 正式預告 | Netflix

363 回覆
31 Like 9 Dislike
即時見效係因為我上面咁講
二十年前個刻發生左就即時影響而加個刻
Eg
癲婆二十年前熄左火 -> 女主生活變好
但癲婆過左一個鐘後開翻火 -> 女主要一個鐘之後先冇翻曬d野(中間個一個鐘佢唔會知)
呢個先似係套戲個設定
劇情暴走系列
垃圾片
編劇腦洞大開
缺乏邏輯
中晒祖父悖論都小事
本身劇情有BUG
除非放空個腦睇晒套嘢
唔係諗下都知出事
你咁講都的確係
可能導演自己都冇諗清楚係想點
個導演出導冇耐
輸劇情緊湊度唔錯嘅 都會緊張
但中間make唔make sense就算la
就咁用個電話就改變到已經唔係科只有幻
同諾蘭個d邏輯咁嚴緊好難比
娛樂黎講唔錯嘅
啱啱睇完 與其講劇情 不如話個氣氛真係做得唔錯
命運呢啲嘢真係唔可以亂咁改變
正一癲婆
我估唔到會咁樣編落去法
佢仲要刺激女主話其實唔怪佢老母
係佢擰返個爐頭
一見到佢第一次改變左命運就知奶野
其實好on9, 一早整爛個電話就無事啦
其實好on9 根本唔會有個咁既電話

仲有條女真係好撚蠢明知人地殺左人仲同人講你會俾人拉架,用下腦都知人地一定會要脅你幫佢啦,唔通乖乖就犯等俾人拉咩
前面麻麻地 後段唔錯
有無人覺得癲婆食野超sexy
睇咗唔少韓國影評
有嘢想講

講吓套戲嘅設定先
1. 兩個時間嘅連接只可以由過去打去未來。過去無論打咩電話號碼都係會通向未來。所以點解套戲一開始黐線婆打畀雜貨鋪,朴信惠老母打畀佢老公都係朴信惠聽。而未來打唔到去過去,只可以接過去打嚟嘅電話。所以你見到一開始朴信惠打去搵自己嘅手提電話係打到嘅。
2. 改變時空除咗兩個女主角之外其他人都會有改變。所以你見到朴信惠同黐線婆改變完時空嘅嘅記憶都係維持原貌。
3. 導演有講過兩條時間先係同時行緊,過去嘅改變會即時反應喺現在。所以你會見到最後佢阿媽同黐線婆打交,過去整爛嘅玻璃即時係現在反映咗出嚟。

關於最後個結局
老黐線婆喺毁滅咗匕首呢個證據之後就注定唔使坐監。呢個時候就決定咗老咗嘅佢會一直留喺間屋度。要記住我哋睇嘅係朴信惠視角,黐線婆一直20年都係住喺嗰度。所以兩個時空嘅黐線婆,其實並非第一次講電話。
「查成點啊?」「聽清楚,你嚟緊可能會死。」
就係噉嚟。至於點解要話自己死?因為當時真係有咁嘅威脅,而老咗嘅佢必須要依自己記憶提翻自己。即係話我哋睇嘅戲其實只係黐線婆睇到嘅一小部份。

btw點解大家覺得嗰一刻老黐線婆唔見咗就一定係死咗?佢大可以離開間屋有其他計劃,又或者係死過翻生。唔係講笑,現實生活裏面真係有人可以俾醫生判定死亡之後翻生。大家要跳出框框。

最後上面有巴打有講過日子。其實日子先係最黐線線嘅位,你認真有留意每個日子嘅話,就知道唔係邏輯問題咁簡單,而係專登安排。

單單係我想搵老竇死忌日子已經有個版本。
1999年11月27號(本身)
1999年12月31號(第二次俾黐線婆殺死後日歷日子)
1999年12月11號(最後個墓碑)

另外,本身神婆殺癲婆應該係12月29號,但係我想話喺12月5號提咗佢。

癲婆殺神婆同士多啤梨叔叔理應係24同25號(警察手記寫嘅日子)但係新聞寫嘅係5同6號。

當然仲有樓上有講嘅氣爆事件。朴信惠喺2019年12月31號search1999年12月31號意外嘅新聞。然後佢開咗呢單新聞兩次。第一次單新聞上面寫嘅係12月11號。朴信惠跟住抄低咗,都係抄低11號。然後佢就撚鳩癲婆叫佢5點前去,之後佢又開返單新聞睇,意外日期變咗1999年12月31號。

當然仲有決戰嗰日啦。日曆同電視做嘅跨年節目都好明確地強調緊係12月31號。即係話朴信惠阿媽去警局申報失蹤人口係31號。但係喺朴信惠偷嘅嗰本警察手記上面,佢阿媽嘅證供嗰頁左上角係寫11號。

你覺得係唔係偶然呢?

其實片尾除咗好闊爭議性嘅嗰段彩蛋之外,碌credit 嘅時候左右都有啲線索。大家不然返去睇吓再諗吓到底發生咩事。

我自己嘅推測係:
1. 成套戲我哋睇嘅都係朴信惠嘅角度,但係喺癲婆嘅角度,20年之間佢不斷改變緊過去,令到日子不斷推來推去。
2. 由頭到尾都係有兩個過去。一組係1999年12月5,6,11號,另一組係1999年12月24,25,31號。

可能大家隻眼忙於睇字幕,忽略咗好多細節位。
但係呢套嘢真係扮得好複雜,我自己覺得唔係故弄玄虛。
最後一句:拍得好複雜
語音輸入打錯字sor
個奸角做得超好
尋晚睇完瞓唔着
等我再講得白啲
引用翻一個韓國電影分析youtuber:

你睇最後credit位兩邊嘅相就會發現入面嘅日期非常混亂。有啲相係同同一日發生嘅事擺埋一齊,有啲就係唔同日子發生嘅事擺埋一齊。甚至有喺同一個日子,但係有唔同嘅事發生

睇完呢啲相同日子,就會發現英淑(癲婆)為咗去捉書妍(朴信惠),不斷改變緊過去。而製作組就喺credit呢度嘗試話俾我哋聽,英淑為咗製造完美犯罪經歷咗幾多次trial and error

魔鬼在細節
我覺得由頭到尾係女主角FF緊
睇醫生個幕 冇啦啦耳嗚
之後開始痴撚左線
最近都好多呢D設定
有隻GAME又係咁
玩完晒話你知所有野都係FF出黎
最出名通靈王啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞