《The Call:超時空通話》| 正式預告 | Netflix

363 回覆
31 Like 9 Dislike
拍俾你睇個條時間線無
但原本有
多謝巴打推介
Sor 自膠
點解全世界剩係得女主角嘅記憶唔會被改變有得保留?
呢套okay 好睇
點解釋到佢老豆最後塊墓係12月11日死?
其實個結局係有bug...
過去癲婆如果死左,就唔會有未來癲婆出現去叫過去既自己“要緊握電話,唔係會死”
如果佢係未死 (例如重傷or比人拉去坐監),未來癲婆唔可能會有死亡既記憶(因為佢真係無死過只係重傷),同到過去既自己講唔緊握電話自己就會死亡....
同意 呢套戲太多呢類bugs
最尾姐係點? 個呀媽又消失佐, 個癲婆無死佐起身再補刀? 但係現在果個癲婆無啦啦消失佐 咁應該真係死佐WO
睇黎你唔get套戲個玩法
1999年同2019年同步進行
就好似主角係唔會有改變左過去到現在既記憶
只會keep返未改變過去之前既記憶
我知係同步進行呀~但如果99年癲婆死左,點會仲有19年癲婆既出現。如果99年癲婆未死只係重傷,19年癲婆保留既記憶係佢重傷左,所以唔可能會同到99年癲婆講“你會死”。如果佢改做講“你會重傷坐監”成件事會合理好多。

仲有一個bug位係99年癲婆最後一幕訓係地下拎轉頭,個個位女主媽應該係訓係佢旁邊,但個幕唔見左。。。係米即係女主媽逃脫左?
但如果99年癲婆死左,點會仲有19年癲婆既出現 -> 冇關係, 因為套戲19年癲婆出場個時99年癲婆個時係未死 , 要記住過去同現在係同時行緊

係米即係女主媽逃脫左?->可以咁睇, 因為主角都係大屋走去墓地都有一段時間, 套戲冇交代, 可以係癲婆醒返再去殺左女主角呀媽
我都係
本來穿越時空片就係會有好多解唔通既bug
作為一套電影,我睇得享受就得
我何必要為一啲解唔通既bug而令自己苦惱
做人做到咁固執真係好咩
睇得爽就夠.....
姐係唔會話一路睇一路覺得唔對路就得
唔通一套戲個半鐘每到一個位諗唔明就停低諗到明為止咩,咁套戲比半日你睇都睇唔完
睇戲就係要享受,搞到咁煎熬,無謂
所以個post一開頭我都講 當有兩個結局咪算
咁多深究又捉呢到唔合理果到唔合理咁
又唔見有人講avengers 穿越改變歷史果下唔合邏輯
其實最後個一幕應該可以咁解釋

最後個場 兩母女都分別 俾 兩個不同時空既癲婆追殺,
到最後 女主個邊個癲婆突然消失左,第一感覺就係,呀媽個邊 將 個癲婆殺左,令到女主個邊個癲婆消失(原因係之前士多啤梨哥個幕 令觀眾有咁既錯覺)

但其實 呀媽個邊唔一定要殺左癲婆先可以 救返女主,其實只要令癲婆 重傷/坐監 都可以令女主個邊個癲婆消失。

即係話 個刻 癲婆 可能重傷 所以改寫左之後發生既事 令到女主個邊個癲婆消失左。

之後女主個邊條時間線就繼續行,去探呀爸個墳 之後再撞到呀媽之後再一齊落山。

但99年個邊 因為癲婆未死,只係同女主媽 一齊跌落樓,最後癲婆佢負傷反殺左女主媽。令未來個女主媽消失左(即是電影最後個幕 行行下消失左。

當然99年個邊癲婆,女主(細個),女主媽 (被殺死)都係個間大屋,癲婆殺完佢女主媽當然唔會放過女主(細個)困佢係地下室 直到永遠,所以亦都出現 電影最後個幕 女主媽消失左,女主亦都被捉喺張凳到。

之後99年癲婆因為過左呢一役 亦都繼續係間屋住,因為只要去到某一個時間點,個間屋就會收到過去既自己打電話返黎求救,所以呢個99年癲婆就可以教返 過去既自己 點樣 係最後一戰 揸住個電話,因為只要女主媽無電話同女主通話,時空就不斷loop.
你又有睇咪係 其實睇得舒服咪得 拍呢類題材點都會有bug 我覺得唔好話拍到九唔搭八就ok btw兩個女主角都好戲 令人睇到好投入
bug
當12月11 斬死佢
其實拍得算唔錯,係最尾有少少痴線,如果老母無死到,即係警局發現有個警員唔見左搵上門先救到老母同女主,但係彩蛋果度我當真係痴線婆反殺老母,都應該有警察搵上門先啱,居然比痴線婆重傷之下可以搞得掂個場面
係今日
唔記得佢老豆幾時燒死
道具組有同一個道具?
直頭同一日拍埋幾場戲啦擺明
換件衫 set個頭
11月27係原本燒死個日子
12月11係俾癲婆殺死個日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞