《The Call:超時空通話》| 正式預告 | Netflix

363 回覆
31 Like 9 Dislike
同意
唔明點解個個俾人殺之前冇人諗住反擊 埋伏果啲明 其他見住佢沖埋黎個個用生命值硬接!? 做乜9

後半真係越睇越嬲
係囉 夾硬要將套戲所有人智商下降 先做到之後既劇情出黎

一開始營造到個氣氛幾好 後尾越睇越嬲
第一ending都發生左點解仲有第二ending?
又平行時空定淑英有倒帶能力
2019年仲係到即係過去既自己冇事
顧掂2019現在就得啦
成套戲條橋越玩越盡,結果亂哂套。
後半個鐘真係睇佢拆橋拆到嬲。好好地完就好睇啦,
攪咁多嘢最後都係冚家死哂.... 睇完唔知為乜
如果係現代淑英打返電話返過去,姐係跌落樓2個都冇死到,咁點解現代淑英殺書妍嗰陣會消失?
我覺得英淑會同過去自己講有可能會死係因為當時可能真係差啲會死,純粹想提自己要小心唔好死。應該係提咗之後,於是過去英淑係成功殺咗個警察同書妍媽,但呢度係套戲冇交代。直到現代書妍嚟到用電話同過去嘅媽咪通話,改寫咗過去,令到過去書妍媽知道英淑嘅危險,觸發佢為救自己女,要同英淑跳落樓呢個發展,改寫咗過去,於是未來英淑消失。
I think the main point is: Why SY's mother in 2019/2020 disappeared suddenly at about 8am in the morning? (In 1999/2000, the fight between mum and YS was supposed to happen in midnight)

To explain this, there must be something happened at 8am back in 1999/2000, and it should be only because of two possible reasons: either the death of YS or the death of SY's mum.

I prefer going with the latter (the bad end), because if YS was dead due to the fall, it should have happened before 8am. Even it did, it should not make SY's mum disappeared.

So the true ending is: YS killed SY's mum back in 1999/2000 at 8am.

If thats the case, how can SY appear in the graveyard in 2019/2020? We know that it is the rule that SY will stay at the same spot after every change in the past. SY's clothes does not change when her mum disappeared, so I prefer that the young SY back in 1999/2000 managed to escape from YS and continued to live later on.

So what about the last scene about SY's being held captive? I think that is not meaningful since it can be explained by just a horror dream made by SY, to amplify the fearness of the movie. Or, it can also be explained by SY's failed attempt to revenge after her mum disappeared, so she is captured by YS, once again.
依套劇同Tenent一樣喺一條線,
不個唔係“what happen is happen”

what the pass happen will change the current time.

= back to the future concept.
*Tenet
ending做多左
我估啦,唔一定死先消失,佢改左過去令到佢地未來個一刻唔身處係同一地方未消失
以呢個電影背後邏輯,唔存在平行時空,唔存在成長變數,只睇女主同英淑個刻嘅時間點,所有變數其實都掌握係女主手上,英淑嘅任何決定都係女主影響,所以最後英淑拎主動權,女主最係被圈養係bug
屌你個老尾,好地地happy end唔得嘅
係要整埋啲無謂嘢
根本bad end就唔會發生
所有會改變歷史嘅觸發點都係女主通話完先會發生
單憑癲婆過去自己嘅意志係唔會成為條件
癲婆提自己小心啲係女主潛入屋果陣已經發生咗
之後女主都係老母生還嘅時代
即係癲婆有無死都好,佢嘅結局發展一定順住去到女主同老母團聚結局

要引到去bad end,一定要再有未來通話同癲婆夾計先得
但未來癲婆已經唔存在,唔通女主救佢咩

就算過去癲婆未死
點都比班差佬拉咗啦
有個伙記一去不返,唔通又比癲婆hea答就算咩
邊殺到咁多人啊
On9

利申:覺得頭半唔錯,但爛尾扣好重分
最好就係癲婆救完女主老豆,跟住唔提佢會被老母殺
咁就完美
我覺得#268個推理幾合理
我都係覺得唔會,癲婆所有會改變到未來嘅決定
都一定要靠未來嘅情報先可以,而女主唔聽電話都可以係其中一種
係過去,個癲婆就算唔死,坐監,死都好
佢所有嘅行都只會發展到女主happy end

除非係未來女主個邊再有咩新提示比佢,如果唔係一定唔會有改變
我大部份認同
想加強一點,點解"未來癲婆"叫"99年自己"一定要楂住電話,我理解係..
"99年時空"優勢係可以改變未來,但係唔知會變成點,而"未來時空"優勢係知道改咗歷史後會發生什麼事, 所以佢楂住電話,所有優勢結合,代表"無敵"!
其實應該係朴信惠最尾離開間屋去老豆個碑既時候
癲婆返左去聽電話(假設佢同書妍老母都冇跌死) 令到歷史又改左
所以書妍一直都被個癲婆養緊
https://www.thenewslens.com/amparticle/144346

上網睇到呢個分析,自己覺得算係解得最好最合理
揸住個電話都無用,通電只可以由過去打去現在
個重點就係癲婆可以殺1999年既小女主
所以2019女主先迫住聽佢電話,同埋產生殺1999年癲婆既念頭
如果結局係朴設計成功炸死顛婆然後完就冇bug
其實如果果陣女主唔話比癲婆知佢會死,咁就真係happy ending 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞